Prefectul Nicuşor Halici a cerut marţi conducerii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Vrancea să vină cu o strategie clară pentru eficientizarea activităţii filialei judeţene, care, în opinia sa, în ultimii zece ani a avut doar ‘investiţii derizorii’.
‘Agricultura românească este domeniu strategic de siguranţă naţională. (…) Lipsa alimentaţiei înseamnă ducerea României într-o zonă de import, mult mai mare decât am ajuns astăzi, când suntem la 60-70% importuri, din păcate. Solicitarea este una publică către ANIF, după un an când v-am cerut aproape săptămânal, am făcut vizite, şi la dumneavoastră, şi în teren, şi la Bucureşti. Aţi început să mişcaţi câteva lucruri, dar care sunt ineficiente. Am înţeles lipsa de personal, dar nici acolo nu aţi făcut foarte multe să vă completaţi schema de personal. (…) Dacă nu înţelegeţi lucrurile astea şi dacă în următoarea perioadă, 30 de zile maxim, nu veniţi cu o strategie prin care să ne spuneţi exact care sunt priorităţile şi mai ales care sunt necesităţile la nivelul judeţului Vrancea din punct de vedere al investiţiilor, şi după vedem deschiderea şi de la nivel central (…), va trebui să răspundeţi. ANIF Vrancea nu a mai avut aproape nicio investiţie în ultimii zece ani. Au fost nişte investiţii derizorii. (…) Vă solicit să întreprindeţi toate demersurile administrative în vederea reorganizării filialei, pentru a deveni funcţională şi eficientă. Dacă nu e posibilă o reorganizare care să asigure eficienţa, eficienţă care înseamnă apă pe canale, ca la Brăila, Galaţi, Călăraşi etc. (…), vom gândi o comasare cu ANIF Brăila’, a declarat prefectul Nicuşor Halici.
Fermierii prezenţi la întâlnirea cu prefectul şi reprezentanţii ANIF au vorbit despre dificultăţi de colaborare cu ANIF Vrancea, în urma cărora o parte dintre ei au ales să lucreze cu ANIF Brăila pentru a putea asigura apa necesară irigării culturilor de pe terenurile pe care le lucrează.
‘Eu văd că în Vrancea avem numai probleme. Nu văd soluţiile. Instituţia trebuie să identifice soluţiile, pentru că, din păcate, am înţeles că fermierii sunt descurajaţi de modul în care a funcţionat instituţia ANIF Vrancea până acum. Au preferat, acolo unde s-a putut, să treacă la ANIF Brăila. Ar fi extraordinar ca această instituţie să se reorganizeze, să funcţioneze în sensul pe care ni-l dorim cu toţii şi să avem apă pe canal’, a spus Nicoleta Olteanu, director executiv al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea.
Potrivit prefectului, sistemul de irigaţii reprezintă o prioritate în Vrancea, care a fost, în 2022, unul dintre cele mai afectate judeţe de secetă.
‘Culmea este că deşi suntem pe locul 38 în lume ca potenţial agricol, suntem pe locul 12 în acelaşi top mondial ca vulnerabilitate din punctul de vedere al incertitudinii asigurării unor fluxuri de producţie agricolă. (…) A trebuit să avem un an 2022 catastrofal pentru a ne reaminti de rolul important pe care îl joacă irigaţiile în agricultura românească. Irigaţiile reprezintă o prioritate fundamentală, ca să nu mai traversăm încă un an secetos, pentru că nu ne mai putem permite inacţiunile ce pot avea un efect ireversibil pentru agricultură, şi anume, deşertificarea terenurilor. (…) Sunt dezamăgit că ANIF nu înţelege vitalitatea acestui sistem pe care trebuie să îl gestioneze’, a spus Halici.
Prefectul Nicuşor Halici a avut, marţi, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii ANIF şi cu reprezentanţii fermierilor. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre stadiul înfiinţării Organizaţiilor de Udători în Vrancea, dar şi despre principalele probleme cu care se confruntă fermierii la acest moment. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)