AcasăPoliticaReducerile de cheltuieli anunțate de ministere nu ar acoperi decât 10% din...

Reducerile de cheltuieli anunțate de ministere nu ar acoperi decât 10% din necesarul de 20 de miliarde

Reducerile de bugete transmise de ministere nu ar acoperi decât 10% din necesarul de 20 de miliarde, potrivit unor surse TVR Info. Așa că guvernul caută noi soluții să astupe găurile prin amânarea pentru anul viitor a unor ajutoare către companiile de stat, dar și unor investiții considerate neesențiale. În schimb, președintele Iohannis a transmis răspicat că nu va fi vorba de austeritate și tăieri de salarii în sectorul public.

Toate ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Potrivit unor surse guvernamentale, cumulul acestor reduceri făcute de miniștri riscă să nu depășească 2 miliarde de lei.

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Marcel Boloș, a venit cu o reducere de 700.000 de lei, Cultura – de 2 milioane, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, cu o economie de numai 6 milioane. Mai mult, Agricultura și Educația cer bani în plus. La polul opus, Transporturile ar putea renunța la aproximativ 400 de milioane de lei, Finanțele – la 380 de milioane, iar Internele, în jur de 600-650 de milioane. În aceste condiții, până la economisirea de 20 de miliarde de lei mult dorită, e cale lungă.

Reduceri infime la ministere:

Ministerul Mediului – 10 milioane lei
Ministerul Dezvoltării – 20 milioane lei
Ministerul Culturii – 2 milioane de lei
Ministerul Agriculturii – 0 lei
Ministerul Educaţiei – 0 lei
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 700.000 lei
Ministerul Transporturilor – 400 milioane lei
Ministerul de Finanţe – 380 milioane lei
Ministerul de Interne – 600-650 milioane lei
Ministerul Digitalizării – 160 milioane lei
Ministerul Turismului – 106 milioane lei)

Klaus Iohannis, preşedintele României: Atunci când s-a construit bugetul pentru anul în curs, 2023, a existat o oarecare supraevaluare a capacităților de colectare, adică Guvernul a crezut că cei de la Fisc vor aduna mai mulți bani. Trebuie corectate lucrurile. Evident că trebuie corectate și pe colectare, adică Fiscul trebuie să se miște un pic mai bine.

Președintele a ținut să tranșeze și scenariul tăierilor de salarii în sectorul public, vehiculat intens în ultimele zile.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus și cred că voi mai avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Îmi doresc un plan judicios făcut cu cap, adică tăiem de acolo unde se poate tăia, fără a pune ceva în dificultate.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu lucrează deja la noi propuneri de economisire cu care va veni la prima ședință a Coaliției de după Paște. Iar acestea ar putea afecta zona de investiții și unele ajutoare de stat, prin amânarea procedurilor de lansare a  acestora pentru anul viitor, susțin sursele citate.

Adrian Negrescu, analist financiar: Mă aştept ca autorităţile să reducă puternic cheltuielile cu bunurile şi serviciile, unde, în primele două luni marcam un avans de 23%.  E posibil totodatăsă vedem o tăiere din schema joburilor bugetate, sau neocupate. Dacă vrea, statul poate să reducă cheltuielile, să oprească risipa din companiile de stat, să stopeze investiţiile care nu aduc valoare în economie – precum sutele de milioane aruncate pe stadioane, şi să digitalizeze ANAF.

Situația este însă exploatată și politic. Conform unor surse din coaliție, slaba colectare de taxe realizată de ANAF este percepută de către social-democrați ca un sabotaj premeditat de către liberali, în perspectiva viitoarei rotative guvernamentale, care ar trebui să-l aducă pe liderul Marcel Ciolacu în fruntea viitorului guvern.

Cristian Pârvulescu, analist politic: Nu este în interesul PNL şi al primului ministru să producă aceste modificări acum. PSD îşi doreşte ca eventualele tăieri inclusiv în ceea ce priveşte personalul, spre exemplu, să fie făcute înainte de rocadă, pe câtă vreme PNL consideră că timpul este scurs şi că ele trebuiesc realizate de viitorul prim ministru.

Fondul Monetar Internațional a revizuit în jos prognoza pentru creșterea economiei noastre, de la 3,1%, cât era în toamnă, la 2,4%.

Articolul Reducerile de cheltuieli anunțate de ministere nu ar acoperi decât 10% din necesarul de 20 de miliarde apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks