Acasă93Tulcea: Obiceiuri în Săptămâna luminată, la ruşii lipoveni

Tulcea: Obiceiuri în Săptămâna luminată, la ruşii lipoveni

Ruşii lipoveni din judeţul Tulcea mai păstrează în unele sate obiceiul bătăii clopotelor, ‘La koloklnea’, din Săptămâna luminată, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele filialei teritoriale a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), Claudia Ciotic.

Potrivit obiceiului, timp de o săptămână, oricine doreşte poate urca în clopotniţa bisericii pentru a bate clopotele şi a anunţa Săptămâna luminată, întârind astfel credinţa cu Dumnezeu există şi miracolul Învierii Lui a avut loc.

‘Pentru ruşii lipoveni, clopotniţa bisericii este locul în care îl descoperim pe Dumnezeu. Tinerii, fete şi băieţi, se întrec în arta de a trage de sforile clopotelor, transformând sunetele într-o veritabilă simfonie religioasă’, a menţionat Claudia Ciotic.

Ea a mai spus că obiceiul se mai păstrează în unele comunităţi mari de ruşi lipoveni, printre care Sarichioi, Carcaliu, Slava Rusă, Slava Cercheză.

‘În oraşe, acest obicei nu poate fi susţinut, întrucât zgomotul clopotelor ar crea disconfort’, a afirmat preşedintele CRLR.

Potrivit acesteia, un alt obicei care se păstrează de membrii CRLR în această perioadă este sărutul triplu care survine salutului tradiţional în limba rusă ‘Hristos a înviat’ şi răspunsului ‘Adevărat a înviat!’.

Datele publicate pe site-ul CRLR arată că Tulcea are cei mai mulţi etnici ruşi lipoveni din România, respectiv 16.350.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks