Peste 12 mii de vizitatori din ţară şi din străinătate au trecut pragul Muzeului Naţional de Artă Timişoara (MNArT), pentru a admira prima retrospectivă dedicată artistului român Victor Brauner, din ziua deschiderii oficiale a Capitalei Culturale Europene TM 2023, în luna februarie, cifra reprezentând un record pentru muzeu.
‘Probabil că nicio expoziţie din istoria muzeului nu a atras un număr atât de mare de vizitatori precum a făcut-o expoziţia ‘Victor Brauner: Invenţii şi magie’, în doar două luni. O expoziţie de succes pentru MNArT reprezintă un raport favorabil între un conţinut curatorial de calitate şi o prezentare pe măsură, dar factorul cel mai important rămâne, desigur, publicul care alege să vină în muzeu şi să descopere expoziţiile pe care le propunem. Până acum, doar cu expoziţia Victor Brauner, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara a depăşit numărul total de vizitatori de anul trecut. Ne propunem ca acest tip de succes să rămână un jalon pe care să îl atingem constant pe viitor’, a declarat, marţi, directorul muzeului, Filip Petcu.
Expoziţia ‘Victor Brauner: Invenţii şi magie’ este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, având coorganizator Centrul Pompidou Paris, alături de Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România.
‘Succesul expoziţiei ne confirmă importanţa investiţiilor în infrastructura culturală. În calitate de finanţator principal, Consiliul Judeţean Timiş a alocat pentru pregătirea expoziţiilor Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi (care se va deschide publicului pe 30 septembrie la MNArT, n.r.) resurse semnificative pentru a aduce infrastructura muzeală la standarde internaţionale. Vom continua să fim alături de sectorul cultural pentru a ne îndeplini un obiectiv comun, acela de a face din Timişoara Capitala Artelor Vizuale din România’, a adăugat liderul administraţiei judeţene, Alin Nica.
Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, gravuri şi documente) compun expoziţia retrospectivă dedicată artistului suprarealist român. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centrului Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecţiile muzeelor Saint-Etienne Metropole, Musee Cantini Marseilles şi ale altor muzee din România sau din colecţii private şi din străinătate.
Fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Art Encounters, Ovidiu Şandor, completează că la demararea proiectului de a realiza o primă retrospectivă adevărată a lui Victor Brauner în România, se ştia că este un artist mult prea puţin cunoscut în ţara noastră, iar iniţiatorii îşi doreau să contribuie la schimbarea acestei stări de fapt.
‘La două luni de la vernisaj, putem vorbi de peste 12 mii de vizitatori unici ai expoziţiei ‘Victor Brauner: Invenţii şi magie’. Sunt statistici care ne bucură şi ne fac mai încrezători că efortul nostru comun, al coorganizatorilor, va produce acea transformare fundamentală la nivelul percepţiei asupra acestui mare artist suprarealist’, a declarat Ovidiu Şandor.
Cei care nu pot ajunge la Timişoara să admire expoziţia ‘Victor Brauner’ sau vor să păstreze amintirea sa şi după încheierea acesteia, pot achiziţiona catalogul lansat cu acest prilej în ediţie bilingvă (română şi engleză) coordonat de curatoarea expoziţiei, Camille Morando, care cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistene, Irina Cărăbaş, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner şi fotografii de arhivă cu artistul.