Competiţia SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va fi organizată între 9-18 iunie, fiind dedicată unor voci regizorale inovatoare, aflate la început de carieră.
‘Începând cu acest an, Festivalul Internaţional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o reţea de festivaluri de film europene care îşi propune să dezvolte industria culturală şi domeniul festivalier, dar şi să ofere un spaţiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaşti europeni, în cadrul unei competiţii internaţionale itinerante. Competiţia SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediţii TIFF, între 9-18 iunie. Programul itinerant comun este dedicat unor voci regizorale inovatoare, aflate la început de carieră, şi include şapte filme produse în fiecare dintre ţările arondate reţelei SMART7’, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de organizatorii TIFF.
O dramă suprarealistă cu accente satirice, proaspăt proiectată la Berlinale, Mammalia (Sebastian Mihăilescu, România/Polonia/Germania, 2023) chestionează concepte importante, precum identitatea şi masculinitatea.
Inspirat de evenimente adevărate şi filmat cu actori neprofesionişti, şi Bread and Salt (Damian Kocur, Polonia, 2022) vorbeşte despre teme esenţiale, mai exact despre problema tăioasă a violenţei; filmul a avut premiera la Festivalul de la Veneţia 2022.
Remember to Blink (Austeja Urbaite, Lituania, 2022) este o dramă psihologică fină care examinează dragostea, egoismul, anxietatea, loialitatea şi gelozia în diferite relaţii umane’
Potrivit organizatorilor, competiţia continuă cu un film prezentat la Festivalul de la San Sebastián: Tobacco Barns (Rocío Mesa, Spania, 2022), care foloseşte convenţiile unei fantezii pentru a construi o poveste despre copilărie şi maturizare în sudul Spaniei.
O călătorie nostalgică şi delicios de inventivă care ne poartă prin Lisabona inimilor frânte, a crizelor existenţiale şi a eroilor tragici, Índia (Telmo Churro, Portugalia, 2022) este o veritabilă scrisoare de dragoste către cinema şi spaţiile sale fizice sau imaginare.
Un alt film experimental, Mannvirki (Gústav Geir Bollason, Islanda, 2023) a avut premiera la Festivalul de la Rotterdam şi explorează relaţia om-natură, creând un spaţiu impregnat de texturi, peisaje sonore şi structuri complexe.
Selecţia se încheie într-o notă comică: Black Stone (Spiros Jacovides, Grecia, 2022) este un fals documentar, o poveste despre xenofobie ambalată într-o comedie dulce-amară despre absurdul vieţii de zi cu zi.
‘Cele şapte filme au fost selecţionate de curatori ai festivalurilor de film care formează reţeaua: Festivalul Internaţional de Film New Horizons (Polonia), Festivalul de Film IndieLisboa (Portugalia), Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (Grecia), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Romania), Festivalul Internaţional de Film FILMADRID (Spania), Festivalul Internaţional de Film din Reykjavik (Islanda) şi Festivalul Internaţional de Film din Vilnius Kino Pavasaris (Lituania). Filmele vor fi prezentate în toate cele şapte festivaluri, iar câştigătorul va fi ales de un juriu internaţional de tineri cu reprezentanţi din ţările participante (inclusiv din România), în punctul final al călătoriei, Festivalul de la Salonic. Premiul secţiunii competiţionale este de 5.000 Euro. SMART7 este susţinut de Programul Europa Creativă MEDIA şi îşi propune să devină un canal de promovare al filmelor europene, generând un spaţiu de întâlnire între tineri creatori şi publicul larg. Pe lângă crearea unui program comun de filme, proiectul include o sumă de alte activităţi menite să dezvolte schimbul internaţional de experienţe şi cunoştinţe din domeniul festivalier’, se mai arată în comunicat.
TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)