Volumul ‘Cetăţeni de onoare ai comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe şi prietenii lor de pretutindeni’, apărut recent la Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, în Colecţia ‘Centenarul Marii Uniri’, va fi lansat duminică, la Catedrala Ortodoxă din municipiu.
Lucrarea este dedicată elitei româneşti din Sfântu Gheorghe şi a fost tipărită cu prilejul împlinirii a două decenii de la instituirea titlului de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe.
Titlul este acordat anual de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), în preajma sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unor persoane trecute de 60 de ani care s-au distins prin activitatea profesională, culturală şi civică şi au contribuit la bunăstarea şi afirmarea comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe.
Distincţia a fost instituită în anul 2003, în paralel cu titlul ‘Pro Urbe’ acordat de Consiliul local municipal cu prilejul Zilelor Sfântu Gheorghe, după ce consilierii maghiari au refuzat la acea vreme să nominalizeze şi o persoană de etnie română pentru această distincţie, gest considerat discriminatoriu de membrii comunităţii româneşti.
‘Consilierii români din primele legislaturi ale Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, după 1990, au propus şi susţinut acordarea anuală a titlurilor ‘Pro Urbe’. Cu timpul, această generoasă iniţiativă a fost deturnată de la scopul său iniţial, fiecare ediţie, cu câteva excepţii, constituindu-se în tot atâtea prilejuri de discriminare şi marginalizare a cetăţenilor români din municipiu. În aceste condiţii, titlul de ‘Cetăţean de Onoare’ al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe a fost instituit de conducerile asociaţiilor culturale şi civice româneşti din Sfântu Gheorghe în anul 2003 şi se acordă anual, în preajma sărbătorii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, unor persoane de peste 60 de ani care s-au distins prin activitatea profesională, culturală şi civică şi au contribuit la bunăstarea şi afirmarea comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe. Acest titlu este acordat în paralel cu titlul ‘Pro Urbe’ cu prilejul Zilelor oraşului Sfântu Gheorghe’, se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.
Astfel, în perioada 2003-2023, titlul de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe a fost acordat unui număr de aproape 180 de persoane, în timp ce Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat titlul ‘Pro Urbe’ unui număr de 14 cetăţeni de naţionalitate română.
‘În volumul menţionat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, sunt prezentate, în sinteză, Laudatio a 180 de cetăţeni români din Sfântu Gheorghe. Aşadar, ne aflăm în faţa unei lucrări unice, mărturie peste timp a vredniciei românilor din această parte de ţară. Practic este prima lucrare dedicată exclusiv elitei româneşti din Sfântu Gheorghe, la început de secol şi mileniu. În acelaşi timp, în volumul menţionat, pe lângă prezentarea deţinătorilor premiilor de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe şi ‘Pro Urbe’, sunt redate şi listele cu deţinătorii premiilor ‘I.I. Russu’ (70 de persoane), ‘Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan’ (50) şi ‘Dr. Vasile Lechinţan’ (5), premii menite să-i răsplătească moral pe toţi cei care sunt alături de noi, ‘cei puţini din inima Ţării’ şi de eforturile noastre de a ne afirma cu demnitate identitatea românească, în contextul evoluţiilor contradictorii din societatea actuală’, se mai arată în comunicatul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
Volumul ‘Cetăţeni de Onoare ai comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe şi prietenii lor de pretutindeni’, semnat de dr Ioan Lăcătuşu şi Erich Mihail Broanăr, este cel de-al 100-lea titlu apărut la Editura Eurocarpatica în colecţia aniversară ‘Centenarul Marii Uniri’.
Lansarea volumului va avea loc duminică, 23 aprilie, după Liturghia oficiată de preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei şi după acordarea diplomelor laureaţilor din acest an, respectiv profesoarei Rodica Pârvan, fost consilier local şi fost director al Liceului Tehnologic ‘Constantin Brâncuşi’, tehnicianului Constantin Buftea, epitrop al Parohiei Ortodoxe ‘Buna Vestire’ din Sfântu Gheorghe, doamnei Silvia Niţu, susţinătoare a formaţiilor folclorice româneşti, maiorului Gheorghi Costiniuc, membru activ în cadrul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi profesorului Ioan Badiu, colecţionar şi participant activ la manifestările culturale şi civice româneşti. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)