Artefacte cu o vechime de peste 5.000 de ani pot fi admirate la Muzeul Judeţean Buzău, în cadrul colecţiei de arheologie dedicată Epocii Bronzului.
Potrivit reprezentanţilor muzeului, expoziţia ilustrează aspecte relevante pentru flora şi fauna din zona Carpaţilor de Curbură, dezvăluind informaţii preţioase vizitatorilor despre ritualurile funerare obişnuite în acea perioadă dar şi despre meşteşuguri precum olăritul şi metalurgia.
‘Multe dintre uneltele, textilele, armele şi podoabele utilizate erau produse în cadrul gospodăriei. Astfel, prelucrarea pieilor, a osului, a diferitelor tipuri de roci, torsul, ţesutul şi râşnitul erau ocupaţii casnice. Dovezile practicării metalurgiei constau din obiecte finite, bucăţi de metal brut, materie primă, tipare de piatră, fragmente de creuzete. În ce priveşte zona Subcarpaţilor de Curbură, definitorie pentru această ocupaţie este descoperirea de la Năieni, judeţul Buzău, unde cercetările arheologice au scos la iveală un atelier metalurgic’, informează Muzeul Judeţean Buzău.
Majoritatea artefactelor sunt descoperite pe raza judeţului Buzău în situri de importanţă naţională precum cele de la Cârlomăneşti sau Pietroasa.
‘Din acea sală, face parte din expoziţia permanentă de acolo psalia descoperită la Cârlomăneşti care acum se află în expoziţie în SUA, acea psalie din os. Vechimea artefactelor aici este 4.500 – 5.500 de ani, toate fiind atribuite culturii Monteoru de interes naţional. Este o sală în care sunt expuse artefacte descoperite pe teritoriul judeţului Buzău, provenite din situri arheologice precum Târcov, Pietroasa-Mică, Cârlomăneşti-Cetăţuia, este o sală care atrage foarte mulţi vizitatori prin faptul că artefactele sunt deosebite’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeul Judeţean Buzău, Daniel Costache. AGERPRES / (A – autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)