Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul Judeţean de Istorie propun Primăriei municipiului reşedinţă asocierea în vederea amenajării de spaţii muzeale în Cetatea oraşului, recent reintrată în patrimoniul public.
‘Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul de Istorie îşi exprimă intenţia de a se implica în demersurile pentru punerea în valoare a Complexului Cetate în condiţii care vor fi stabilite de comun acord cu Primăria municipiului Braşov’, se arată într-o Hotărâre adoptată, joi, de CJ Braşov.
Conform documentaţiei care stă la baza Hotărârii, în urma unor discuţii care au avut loc între reprezentanţii CJ Braşov, Muzeului Judeţean de Istorie şi municipalităţii braşovene ‘s-a agreat ideea încheierii unui acord de asociere pentru realizarea scopului de valorificare a patrimoniului istoric local şi cel cultural’.
Potrivit documentelor citate, CJ Braşov a propus, printr-o adresă transmisă prin email, un Acord de Asociere, iar Primăria Braşov, pe aceeaşi cale, că ‘documentul poate îmbrăca forma unei Scrisori de Intenţie.
Astfel, s-a ajuns la formula potrivit căreia ‘CJ îşi exprimă intenţia de a se asocia cu Municipiul Braşov, reprezentat de Primărie, pentru amenajarea muzeală de spaţii de către Muzeul Judeţean de Istorie a unor spaţii, cu patrimoniul propriu, şi care sunt stabilite de comun acord cu acord cu proprietarul monumentului istoric a imobilului (…) denumit generic ‘Complex Cetate’, cu destinaţia de construcţii administrative şi social-culturale’.
‘Am avut o discuţie cu domnul primar Coliban, împreună am agreat această formă, este o formă în care Ministerul Finanţelor, care deţine, în prezent, Cetăţuia (Cetatea – n.r.) va putea să transmită imobilul Primăriei. Iniţial am gândit un protocol de colaborare, iar ulterior a trebuit să avem o Intenţie (Scrisoare de Intenţie – n.r.) prin care să sprijinim acest demers, împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie, instituţie din subordinea CJ Braşov. Vrem să redăm publicului acest imobil (Cetatea – n.r.) şi sperăm ca, în perioada următoare, noul proprietar, Primăria Braşov, să înceapă un demers de renovare, iar ulterior, (…) Muzeul să-şi aducă aportul şi, prin patrimoniul pe care îl are, să poată să organizeze acolo expoziţii’, a declarat, după şedinţa CJ Braşov, preşedintele acestui for, Adrian Veştea.
Cetatea Braşovului a fost recâştigată, în instanţă, de către Statul Român, la sfârşitul anului trecut, în urma unor demersuri demarate de fosta administraţie a municipiului Braşov. Ulterior, mai multe ministere şi-au exprimat intenţia de a prelua imobilul, însă, în cele din urmă, prin Hotărâre de Guvern, acesta a fost înscris în inventarul bunurilor din domeniul public şi dat în administrarea Ministerului Finanţelor.
De atunci, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov în acest au făcut demersuri la Guvern pentru transferarea Cetăţii în patrimoniul municipalităţii, Consiliul Local adoptând în urmă cu mai multe luni o Hotărâre în acest sens.