AcasăStiri generaleUn fost şef al ANAF scapă a doua oară de condamnare pentru...

Un fost şef al ANAF scapă a doua oară de condamnare pentru intervenţii la Alina Bica

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea de la zero a dosarului de corupţie în care fostul şef al ANAF Şerban Pop şi omul de afaceri Horia Simu au fost condamnaţi în primă instanţă pentru intervenţii la fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Pe 15 septembrie 2022, Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase pe Horia Simu la 4 ani pentru cumpărare de influenţă şi pe Şerban Pop la 4 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a dispus trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti pentru rejudecarea cazului, fiind astfel anulate condamnările date de prima instanţă.

Este pentru a doua oară când Şerban Pop şi Horia Simu scapă de condamnări în acest dosar. În iunie 2018, Şerban Pop a primit 5 ani de închisoare, iar Horia Simu a fost condamnat atunci la 4 ani. Ei au stat atunci doar şase luni în penitenciar, fiind eliberaţi în baza deciziilor Curţii Constituţionale privind nelegala compunere a completelor de judecată de la Instanţa supremă.

Alina Bica a fost achitată în acest dosar, dar are o condamnare în alt caz. A fugit din România pentru a scăpa de închisoare şi, după un periplu prin Costa Rica şi Spania, s-a stabilit în Italia, unde judecătorii din peninsulă au respins cererile autorităţilor române de extrădare.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 de euro – cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară – pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

‘La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunţător în cauză), suma de 17.500 de euro din totalul sumei de 20.000 de euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 de euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat’, susţineau procurorii.

DNA preciza că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, care, potrivit probelor administrate în cauză, a acţionat fără vinovăţie, în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks