Iniţiativa ‘Ecluze pe Bega’ porneşte la drum, pe 5 mai, cu o nouă viziune pentru canalul care ne uneşte de Serbia. Proiectul ‘Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale’ îşi propune să continue activităţile demarate anul trecut, la acel moment testându-se realizarea de conexiuni culturale, ecologice şi economice între Timişoara şi teritoriul din proximitate, până la frontiera cu Serbia.
Proiectul debutează pe 5 mai, cu prima explorare a corpului de apă, pe relaţia Timişoara – Uivar, folosind ‘Pelicanul’, ambarcaţiune simbol a Timişoarei. Vasul se va transforma pe parcursul acestui an într-un laborator de artă şi ştiinţă, respectiv o platformă culturală de promovare şi valorificare a unui proces de reflecţie asupra informaţiilor adunate în mulţi ani de studiu şi cercetare. Scanarea albiei inferioare a râului Bega cu sonar, scanarea 3D a componentelor de peisaj, echipamente de monitorizare a componentelor din ecosistem sunt doar câteva din instrumentele cu care ‘Pelicanul’ va pleca în călătoriile viitorului. Folosind tehnologia se va realiza un atelier de prelucrare şi interpretare de date, care vor fi transpuse într-o expoziţie artistică de final, într-o formă accesibilă publicului larg.
Iniţiativa din acest an, propusă de către asocierea dintre Fundaţia DALA, Biroul de arhitectură D Proiect şi Clubul timişorean D’arc, are ca scop principal punerea în discuţie a reluării navigaţiei pe Bega pe întreaga lungime a canalului şi consolidarea poziţiei Timişoarei ca pol şi port cultural în regiune, arată un comunicat al iniţiatorilor, remis, joi, AGERPRES.
1732 a fost anul în care primul vapor a circulat pe Bega, ducând marfă de la Timişoara la Pancevo şi peste 200 de ani Begheiul a unit comunităţi şi teritorii, cu un apogeu în perioada interbelică, atunci când peste 500 de mii de pasageri şi 250 de mii de tone de mărfuri circulau pe Bega cu diferite vase comerciale sau de croazieră.
Proiectul din acest an uneşte forţele a 14 parteneri naţionali şi internaţionali – instituţii publice, organizaţii nonguvernamentale, artişti şi specialişti din diferite domenii care vor propune o viziune nouă pentru culoarul cultural definit de canalul navigabil Bega, de la Uzina Hidroelectrică Timişoara până la cotul de vărsare în Tisa, la cetatea Titel. Iniţiativa reprezintă un mix de activităţi culturale, educaţionale şi extra-culturale care reuneşte profesionişti din domenii precum arte, arhitectură, biodiversitate, educaţie sau urbanism, pentru a genera un model de valorificare, promovare şi monitorizare a culoarului verde-albastru.
‘Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale’ se va desfăşura pe tot parcursul anului 2023, propunând 10 activităţi distincte, adresate unui public larg şi diversificat.
Componenta spectacol va reprezenta momentul de sărbătoare şi recunoaştere a valorilor acestui proiect, dar şi o formă de deschidere către publicul larg şi de consolidare a relaţiei cu Serbia – trupe şi DJ din cele două ţări vor oferi spectacole electrizante.
Pe 6 mai va fi sărbătorit debutul proiectului ‘Ecluze pe Bega’ printr-un concert cu timişorenii de la Blazzaj, un concert în mişcare, cu trupa cântând de pe ‘Pelican’ pentru publicul de pe maluri, pe traseul Podul Eroilor (Gara de Nord) – Podul Decebal (Băile Neptun) – Ponton D’arc pe mal. În timpul călătoriei pe Bega vor fi descoperite locuri din cartierele Iosefin şi Fabric care pot constitui pe viitor elemente de infrastructură culturală pe apă.
Proiectul ‘Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale’ face parte din Programul cultural naţional TM2023 şi este finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.