Primarul general Nicuşor Dan a declarat sâmbătă că au fost încheiate contracte pentru întreţinerea tuturor spaţiilor verzi administrate de către Primăria Capitalei, dar şi că autoritatea locală realizează lucrări de reabilitate a infrastructurii, care nu a fost refăcută zeci de ani.
‘Am început acum un an şi jumătate procesul de achiziţie publică pentru firme private care să întreţină parcurile şi asta, din păcate, a durat mai bine de un an. Acum, însă, avem contracte atribuite pe toate spaţiile verzi şi avem numărul necesar de oameni şi asta se vede. Dacă mergeţi în parcuri, pe zona de curăţenie, întreţinere spaţii verzi – suntem bine. În plus, să facem lucrări de investiţii în parcuri care nu au fost făcute de zeci de ani, cum este podul mare din Cişmigiu sau podul din Parcul Tineretului – au crescut mai mulţi copăcei în respectivul pod. Aleile pe care le-am văzut în Parcul Tineretului cred că nu au mai fost reabilitate din anii ’70’, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei.
Primarul general a menţionat că după închiderea companiilor municipale care se ocupau de întreţinerea spaţiilor verzi, nu a existat personalul necesar pentru astfel de lucrări.
‘O deficienţă mare pe care am avut-o şi pe care nu o mai avem vine din numărul de oameni care se ocupă de întreţinere şi curăţenie. Pentru că noi am luat decizia – obligatorie, în opinia mea – de a închide companiile municipale, pentru că altfel cheltuiam mai mult decât produceam şi eram practic în faliment. Din momentul în care am închis companiile municipale, chiar dacă ele au primit comenzi, oamenii nu au mai fost motivaţi să lucreze şi nu s-au ocupat de ce trebuia să facă, nici de curăţenie, nici de menţinerea spaţiilor verzi. În plus, erau mai puţini decât trebuia, numeric’, a precizat Nicuşor Dan.
Întrebat de ce Primăria a întârziat darea în circulaţie a podului mare din Parcul Cişmigiu, edilul a replicat că au fost necesare formalităţi între constructor, diriginte şi primărie. Totodată, a declarat că este necesară obţinerea unor avize pentru repararea podului de nuc.
‘Multă lume ne-a întrebat de ce nu reparăm în acelaşi timp şi podul de nuc. Pentru că pentru podul de nuc trebuie autorizaţie – pe care noi o dăm – dar ne trebuie toate avizele, inclusiv de la Ministerul Culturii şi nu l-am luat în timp util. (…) Este lansată achiziţia pentru înlocuirea spaţiilor de joacă. Am terminat încă de anul trecut acele pergole pentru plantele agăţătoare. În acelaşi timp, s-a refăcut cuva lacului’, a explicat Nicuşor Dan.
Totodată, peste câteva săptămâni ar urma să fie semnat contractul pentru consolidarea malurilor din jurul lacului din Parcul Herăstrău.
‘A fost desfăşurată procedura de achiziţie, proiectare şi execuţie consolidare maluri de lac şi tocmai a fost depusă o ofertă. O singură ofertă. Suntem în procedură de analiză şi în câteva săptămâni o să semnăm contractul’, a spus el.
În Parcul Tineretului a fost refăcută aleea care înconjoară lacul, dar până la sfârşitul anului vor fi reparate toate aleile din parc. Astfel de lucrări se vor realiza şi în Parcul Carol, după instalarea sistemului de irigaţii.
‘Acolo (în Parcul Tineretului – n.r.) am făcut aleea din jurul lacului, trei kilometri. Până la sfârşitul anului o să facem toate aleile. În Parcul Tineretului închidem inclusiv podul mare, unde am văzut crescut un copac de vreo 15 ani, din pod. Motivul pentru care nu facem acelaşi lucru în Parcul Carol este că trebuie să mai întâi să punem acest sistem de irigaţii care traversează de multe ori aleile. Mai întâi punem irigaţiile şi după aceea o să facem şi în Parcul Carol întregile alei’, a adăugat primarul.