AcasăStiri generaleVâlcea: 11 clădiri publice din Râmnic trec pe energie verde cu fonduri...

Vâlcea: 11 clădiri publice din Râmnic trec pe energie verde cu fonduri obţinute prin POIM

Un număr de 11 clădiri publice din Râmnicu Vâlcea, cele mai multe fiind unităţi de învăţământ, vor trece pe energie ‘verde’ printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste trei milioane de euro, au informat, marţi, reprezentanţii municipalităţii râmnicene.

‘Printr-o notificare primită din partea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, primăria municipiului a fost informată că s-a aprobat finanţarea pentru proiectul ‘Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea’, primarul Mircia Gutău urmând să semneze contractul de finanţare în zilele următoare. Conform proiectului aprobat prin HCL nr. 405 din decembrie 2022, pe acoperişurile a 11 clădiri proprietate publică – sediul Direcţiei Economico-Financiare din bulevardul Nicolae Bălcescu, sediul administrativ din strada General Magheru (fosta clădire Socom), Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice din Ostroveni, Colegiul Naţional ‘Alexandru Lahovari’, Liceul Tehnologic ‘General Magheru’, Şcoala Gimnazială Waldorf, Şcoala Gimnazială nr. 13, Grădiniţa cu program prelungit Ostroveni, Grădiniţa cu program prelungit Ostroveni 2, Grădiniţa cu program prelungit Nord 1 şi Grădiniţa cu program prelungit Nord 2 – urmează să fie montate în total 1.100 de panouri fotovoltaice împreună cu echipamentele adiacente’, se arată în comunicatul de presă transmis de Primăria Râmnicu Vâlcea.

Potrivit sursei citate, prin acest proiect, se va asigura din surse regenerabile peste 90 % din energia necesară acestor imobile şi în plus va fi redusă şi popularea din oraş.

‘Producţia de energie electrică ‘verde’ va fi de 468.017 kWh/an, respectiv de peste 95,5% din necesarul energetic al acestor imobile în condiţiile în care consumul total de la nivelul anului 2021 a fost de 489.980 kWh/an. În acelaşi timp, dincolo de economiile mari ce se vor realiza prin exploatarea energiei solare, se estimează şi o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în echivalent de la 161,68 tone CO2/an, la 7,23 tone CO2/an’, au mai spus reprezentanţii primăriei.

Investiţia se ridică la peste 3,3 milioane de lei, mare parte fiind fonduri obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Axa prioritară 11: Măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi stimularea utilizării energiei regenerabile.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks