Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a invitat luni pe tinerii care au participat la Senat la o dezbatere menită să marcheze faptul că municipiul Ploieşti va fi în 2024 Capitala Tineretului din România să îşi desemneze unul sau doi reprezentanţi pentru a-i fi consilieri onorifici.
‘Vin cu o propunere în faţa voastră! Vreau să vă gândiţi la unul-doi dintre voi care să fie consilierii mei onorifici. Daţi-mi teme! Pentru că, de aici, din Parlament, se pot rezolva multe pentru generaţiile voastre. Puneţi presiune pe decizia statului cu idei bune, de actualitate (…) Sper să reveniţi cât mai curând aici, nu doar ca invitaţi, ci să ocupaţi scaunul meu de azi. Pentru că sunteţi o generaţie genială, cool, ancorată în vremurile actuale. Mă bucur că împreună marcăm la Senat acest proiect implementat cu sprijinul UE, prin programul Erasmus: Ploieşti – Capitala Tineretului din România 2024. Ploieşti merită acest titlu! Respiră tinereţe, cunosc mulţi tineri valoroşi acolo, este oraş universitar şi cu toţii ştim că Universitatea de Petrol şi Gaze rămâne una dintre cele mai bune la nivel european în domeniu’, a afirmat luni, la Senat, Alina Gorghiu, la un eveniment organizat de Roberta Anastase, senator de Prahova.
Gorghiu a mărturisit că ori de câte ori rosteşte numele oraşului Ploieşti spune şi Mircea Ionescu-Quintus.
‘A fost cel mai deschis politician la minte faţă de tineri. Pentru că îi iubea foarte mult, avea încredere în potenţialul lor. În ultimii ani, Senatul a devenit o instituţie foarte apropiată de tineri. S-au votat aici şi se lucrează multe iniţiative care vi se adresează. Acum, prioritatea o reprezintă legile Educaţiei. Reforma şi modernizarea sistemului de învăţământ este o necesitate’, a adăugat Gorghiu.
Ea a amintit câteva dintre prevederile noilor legi ale Educaţie aflate în dezbatere parlamentară: ciclul de studii universitare de scurtă durată ca formă distinctă de organizare a învăţământului superior, contribuind astfel la diversificarea calificărilor în contextul solicitărilor pieţei muncii; introducerea, în premieră la nivel universitar, a învăţământului dual, ca formă de învăţământ în care responsabilităţile cu privire la desfăşurarea activităţilor de învăţare, predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ superior acreditată şi operatori economici; înfiinţarea şi finanţarea de la bugetul de stat a Programului Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), în vederea creşterii retenţiei studenţilor în mediul universitar.
‘Pentru voi facem reforma asta. Voi sunteţi beneficiarii direcţi. Vrem să vă ţinem în ţară, vrem să vă înţelegem’, a spus Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului a amintit că în Parlament se află şi propunerea legislativă care prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu mai fie amplasate în apropierea şcolilor sau a locurilor de joacă pe o rază de 300 de metri şi proiectul de aprobare a OUG referitoare la programele Student Invest şi Family Start, prin care sunt garantate şi se achită aproape toată dobânda de către stat pentru creditele pe care tinerii le fac ca să îşi susţină studiile (credite de până la 50.000 de lei) sau să poată suporta cheltuielile necesare primelor evenimente din viaţa familiei (valoarea maximă fiind de 75.000 lei).
‘Suntem atenţi la nevoile voastre, la succesul vostru şi ştiu că împreună putem găsi soluţii la multe dintre problemele cu care vă confruntaţi’, a transmis Gorghiu.