Senatorii au transmis, miercuri, mesaje de 10 mai, Ziua Independenţei Naţionale a României şi, totodată, Ziua Regalităţii.
Senatorul liberal Liviu Brătescu a afirmat în plen că data de 10 mai 1877 nu a fost ‘expresia unui hazard, a unui noroc al nostru, al românilor, în istorie’, ci expresia voinţei politice şi a deciziei asumate de şeful statului, domnitorul Carol I, a prim-ministrului I.C. Brătianu şi a ministrului de externe, Mihail Kogălniceanu, de a se alătura războiului ruso-turc, început în anul 1877 şi continuat în 1878′, a subliniat senatorul Brătescu.
El a adăugat că ziua menţionată este parte a unui proces amplu, care a început la 24 ianuarie 1859.
’10 mai 1877 este parte a unui proces mai amplu, care a început la 24 ianuarie 1859, a continuat la 10 mai 1866 şi continuă cu alte două momente importante din istoria noastră, a românilor – proclamarea Regatului şi aderarea României la Tripla Alianţă, o alianţă politico-militară, formată din Germania şi Austro-Ungaria, din care România şi-a dorit să facă parte tocmai pentru a avea asigurate graniţele, protecţia graniţelor împotriva pretenţiilor Rusiei ţariste, a adăugat el.
Potrivit senatorului liberal, există o lecţie a zilei de 10 mai pentru românii de astăzi, care sunt supuşi ‘unei propagande sistematice şi ni se spune că România nu mai este o ţară independentă’.
‘Nimic mai fals. Cred că dacă am avea în vedere astăzi un testament politic nescris al generaţiei de la 1848, putem spune cu toţii faptul că, prin contribuţia tuturor actorilor politici, România a devenit membră a NATO, membră a Uniunii Europene, reuşind în felul acesta să aibă graniţele asigurate, să permită cetăţenilor români să aibă acces la o piaţă a muncii deschisă, să locuiască şi să trăiască oriunde în UE (…). Dragostea de ţară şi independenţa la care facem trimitere adesea nu e suficient să fie declamate în spaţiul public prin declaraţii, parte componentă a unor discursuri, de cele mai multe ori retorice. Cred cu tărie că e timpul să fim uniţi, să acceptăm diferenţele dintre noi şi să fim cu adevărat mândri prin ceea ce ne face unici în rândul popoarelor lumii.’, a punctat senatorul liberal.
În context, liderul grupului USR, senatorul Radu Mihail, a susţinut că o ţară nu se clădeşte cu ‘cuvinte mari şi sforăitoare’, ci cu idealuri şi obiective clare, cu multă muncă şi dăruire de sine, adăugând că ceea ce este ‘surprinzător şi dezarmant’ este faptul că românii simt aceleaşi lipsuri şi au aceleaşi priorităţi ca şi înaintaşii noştri.
‘Marcăm astăzi, 10 mai, Ziua Independenţei, Ziua Regalităţii şi Ziua Naţională a României din 1866 până în 1947 (…). Nu cu cuvinte mari şi sforăitoare se clădeşte o ţară, ci cu idealuri şi obiective clare, cu multă muncă şi dăruire de sine. Nu, statul statul român independent nu s-a clădit pe lozinci goale şi pe minciună, ci pe munca asiduă a unei întregi generaţii care a înţeles că viitorul României este legat de Europa, de valorile ei, de modernitatea ei. Tot astăzi este şi Ziua Regalităţii şi nu trebuie să uităm rolul pe care domnitorul şi apoi regele Carol I l-a avut în modernizarea ţării. Reţeaua de căi ferate, podul de la Cernavodă, marile proiecte de infrastructură, susţinerea industriei, încurajarea educaţiei în masă, încurajarea învăţământului superior, toate acestea au scos România din sfera de influenţă ruso-turcă şi a plasat Regatul României în sfera civilizaţiei moderne europene (…). Ce este surprinzător şi dezarmant este că, după aproape un secol şi jumătate, cetăţenii români simt aceleaşi lipsuri şi au aceleaşi priorităţi ca şi înaintaşii noştri – educaţie, infrastructură, sănătate, Europa’, a arătat Mihail.
Senatorul PSD Gabriela Creţu a evidenţiat semnificaţia zilei de 10 mai şi, folosind un citat, a amintit de recunoaşterea Independenţei României de către Camera Deputaţilor şi Senat şi a spus că ‘ar trebui să ştim cine suntem şi cine decide într-o ţară democratică’.
Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, a subliniat că alături de Ziua Independenţei, Ziua Regalităţii, pe 10 mai se sărbătoreşte şi Ziua românităţii din Balcani.