Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu va prezenta, în perioada 15-20 mai, spectacolul ‘Povestea prinţesei deocheate’ în regia lui Silviu Purcărete, la Budapesta (Ungaria), într-un centru cultural, creat datorită unui alt spectacol al regizorului român, ‘Faust’, a anunţat miercuri, directorul teatrului sibian, actorul Constantin Chiriac.
‘La Budapesta vom fi prezenţi cu ‘Povestea prinţesei deocheate’ la Olimpiada Teatrală Mondială. Suntem singura structură care va merge acolo. (…) Este între 15 şi 20 mai. Săptămâna viitoare jucăm de două ori la centrul care s-a creat graţie reprezentaţiilor cu ‘Faust’ din 2017, am jucat atunci în gara care era o gară dezafectată şi graţie succesului extraordinar al spectacolului ‘Faust’, acum este unul dintre cele mai mari centre din lume de artele spectacolului, este sub auspiciile Operei din Budapesta şi am cerut Teatrului Naţional şi conducerii acestei Olimpiade să jucăm în spaţiul unde am jucat ‘Faust’ atunci’, a explicat Constantin Chiriac.
El a precizat că teatrul sibian va fi prezent la Budapesta, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prilej cu care intenţionează să realizeze un film despre spaţiile din Europa, create ca urmare a prezenţei spectacolului ‘Faust’ de Silviu Purcărete.
‘Vom face un film împreună cu echipa de la Scena Digitală despre acel centru, pentru că ne dorim ca spaţiile unde a poposit de-a lungul timpului ‘Faust’, sunt cinci spaţii alternative în Europa, să putem face un film despre centrele culturale care s-au născut. Să arătăm României şi lumii întregi ce a născut ‘Faust’ şi cred că la Sibiu nu s-a concretizat trecerea Fabricii de Cultură în proprietatea Primăriei’, a declarat Constantin Chiriac.
‘Faust’ şi ‘Povestea prinţesei deocheate’ se joacă la Sibiu, într-un spaţiu numit Fabrica de Cultură, care aparţine unei societăţi comerciale.
În aprilie 2017, actorii sibieni au jucat spectacolul ‘Faust’ la Budapesta, în cadrul Madach International Theatre Meeting. Atunci ‘ambele reprezentaţii au fost sold-out cu o lună înainte, iar aplauzele furtunoase au ţinut timp de 18 minute’, potrivit Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu.
‘Povestea prinţesei deocheate’ este unul dintre primele spectacole din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) la care s-au vândut biletele, deşi va fi prezentat la Sibiu, în 23 iunie, la Fabrica de Cultură. Acest spectacol are scenariul de Silviu Purcărete inspirat din Sakura Hime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete, traducere Eugen Gyemant, muzică originală Vasile Şirli, scenografia Dragoş Buhagiar. ‘Povestea prinţesei deocheate’ este considerat cel de-al doilea mare spectacol de patrimoniu al Naţionalului sibian, potrivit teatrului de la Sibiu.
‘Povestea prinţesei deocheate’ este un spectacol distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2018 în România, pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolurile Seigen şi Shinnobu Sota – Ofelia Popii şi pentru Cea mai bună scenografie – Dragoş Buhagiar. AGERPRES / (A – autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă)