Aproape 2.000 de sportivi, amatori şi profesionişti, vor lua startul, în acest weekend, în cele şase probe ale Braşov Marathon, printre care, în premieră, va fi şi una de ultramaraton, pe o lungime de 70 de kilometri.
Cea de a unsprezecea ediţie a concursului de alergare montană se va desfăşura pe potecile de pe Tâmpa, Postăvarul, Bunloc şi Piatra Mare, au anunţat organizatorii competiţiei în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Primăria Braşov.
Sâmbătă se va lua startul la ultramaraton, maraton şi semimaraton, iar duminică se va alerga în proba de cros, cursa copiilor şi cursa persoanelor cu abilităţi speciale.
‘Sunt foarte multe secţiuni, foarte multe curse, pornind de la crosul de 9 kilometri până la ultramaratonul care va avea loc în premieră în acest an, 70 de kilometri, dar şi curse pentru cei mici, curse pentru copii începând de la 4-5 ani, de la 500 de metri. Cursa este în centrul oraşului şi reprezintă o modalitate de a ne încuraja noile generaţii către un stil de viaţă activ şi către alergare, către atletism. Îi invit pe toţi braşovenii, fie sâmbătă, fie duminică, în funcţie de cursa aleasă, să fie parte din acest eveniment şi felicit organizatorii inclusiv pentru cursa pentru persoane cu dizabilităţi, pentru că este foarte important un astfel de eveniment să fie incluziv, să se adreseze întregii comunităţi’, a declarat primarul Allen Coliban.
Până în prezent, în cele şase curse s-au înscris 1.880 de sportivi, dar se mai pot face înscrieri şi în zilele de vineri şi sâmbătă, la centrul din Piaţa Sfatului.
‘Există cerere în comunitatea alergării montane pentru concursuri de masă mai mari, cum ar fi ultramaratonul. Şi cum din Piaţa Sfatului nu există niciun concurs de ultramaraton, am zis ‘haide să încercăm ‘, şi avem 60 de participanţi la prima ediţie. Zic eu că destul de bine, cu nume consacrate, vor fi prezenţi Robert Hajnal, Claudiu Ciobanu şi alte nume mari în alergarea montană. Obiectivul principal este promovarea alergării montane, iar Braşov Marathon oferă o experienţă unică în alergarea montană. Suntem singura competiţie care are start din centrul oraşului, iar 90% din traseu este pe potecă turistică, avem foarte puţine porţiuni în care avem drum forestier. Este strict potecă turistică şi atinge toate vârfurile din jurul Braşovului’, a precizat Mihaela Scîntei, unul dintre organizatori.
Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acestei competiţii, vor fi introduse o serie de restricţii de circulaţie în zona străzii Poarta Şchei – Aleea Tiberiu Brediceanu, însă acestea vor fi de scurtă durată şi doar pe zonele de start, a subliniat un alt reprezentant al organizatorilor, Dumitru Chiriac. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)