Expoziţia ‘Circular Catalysts’, organizată de British Council România şi Institutul Cultural Român, va fi dezvăluită publicului în cadrul Romanian Design Week, care se va desfăşura în perioada 12-28 mai, în Piaţa Amzei din Bucureşti, informează un comunicat transmis AGERPRES.
În cadrul expoziţiei vor fi prezentate obiecte, texte, sunet şi fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul celor cinci rezidenţe de creaţie în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiţi de organizaţii locale care lucrează cu meşteşugari tradiţionali din România rurală.
Prin design şi colaborare interdisciplinară, programul, iniţiat de British Council România şi susţinut de Institutul Cultural Român, explorează intersecţiile dintre rural şi urban şi potenţialul practicilor meşteşugăreşti în bunăstarea individuală şi comunitară.
Pe durata expoziţiei, programul Circular Catalysts va cuprinde şi o serie de activităţi de implicare a comunităţii, cum ar fi ateliere, podcast-uri şi întâlniri, care vor stârni conversaţii în jurul sistemelor de cunoaştere tradiţionale şi practicilor comunitare cu rol în creaţie şi sustenabilitate.
Potrivit sursei citate, programul promovează schimbul de competenţe şi cunoştinţe între Marea Britanie, România şi Europa, ca parte a răspunsului la problemele globale, adresându-se, în speţă, urgenţei climatice. Ca parte a angajamentului faţă de sustenabilitate, designul expoziţiei şi deplasările dau prioritate practicilor ecologice, cu volume mai mici, materiale mai uşoare şi reducerea călătoriilor cu avionul.
De asemenea, este prioritizată incluziunea, fiind urmărită creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi prin elemente tactile. Împreună cu Supereroi printre noi, AMAIS şi Studio Mud, ziua de 18 mai este dedicată persoanelor cu nevoi speciale.
‘Circular Catalysts’ este parte din ‘Circular Cultures’, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deşeurile de materiale şi culturile de creaţie. În România, Circular Catalysts explorează interconectarea şi izolarea sistemelor rurale, urbane şi sociale în context local şi global.
Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, între orele 10,00-20,00.
Pe 12 mai va avea loc lansarea Podcast RDW Talks cu Annemarie O’Sullivan (Studio AMOS) şi Cristiana Tăutu (Head of Arts British Council România), iar pe 18 mai, în ziua dedicată persoanelor cu nevoi speciale, va avea loc, între 10,00-18,00, Ziua tăcută – tururi ghidate accesibilizate (Supereroi printre noi) + Atelier ceramică pe nevăzute (AMAIS & Studio mud.), iar între orele 18,00-21,00 un workshop de ceramică pe nevăzute cu Studio Mud.
Podcastul RDW Talks cu Anoushka Cole va fi lansat pe 19 mai, iar pe 21 mai vor avea loc Ateliere intergeneraţionale de imprimare textilă cu plante realizate de Pro Patrimonio, urmate, pe 22 mai, de lansarea podcastului RDW Talks cu Lola Lely.
Ultimul eveniment pregătit de organizatori va avea loc pe 26 mai – prezentare de autor – Francesca Sarti (Arabeschi di Latte)
Expoziţia va mai fi prezentată la Timişoara, în perioada 16 iunie – 9 iulie la Bastionul Theresia @ HEI – House of European Institutes, la Londra, în luna septembrie, la Institutul Cultural Român din Belgrave Square 1, şi la Birmingham în luna noiembrie, la Centrala – Unit 4 Minerva Works, 158 Fazeley St.