Premiile celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Muzicii Maghiare au fost acordate joi seară în cadrul unui eveniment desfăşurat sub semnul centenarului Ligeti, la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
În prima parte a evenimentului, Bucharest Winds Ensemble, care îi are în componenţă pe Ruxandra Rus – flaut, Valentin Ghita – oboi, Flaviu Luduşan – clarinet, Mihai Adetu – corn şi Cezar Moscalu – fagot, au interpretat opusuri semnate de mari compozitori maghiari care au definit traiectul literaturii muzicale din secolele XX şi XXI, precum Farkas Ferenc, Bartok Bela şi Ligeti Gyorgy. Ca bis, cvintetul a oferit publicului un moment muzical din coloana sonoră a celebrei pelicule ‘Ben Hur’, semnată de unul dintre cei mai râvniţi compozitori ai Hollywoodului din secolul trecut, deţinător a trei premii Oscar pentru muzică de film, Rozsa Miklos, în aranjamentul compozitorului Ioan Dobrinescu.
După introducerea oferită de Bucharest Winds Ensemble, a urmat momentul înmânării diplomelor de participare, respectiv anunţarea laureaţilor ediţiei.
Premiul I i s-a acordat clarinetistei Ioana Tomescu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Muzică ‘George Enescu’ din Bucureşti, care va susţine în toamna acestui an un recital la Collegium Hungaricum din Viena.
Violoncelistul Paul Suciu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Arte ‘Dinu Lipatti’ din Bucureşti, a obţinut premiul al II-lea şi va susţine un recital, tot în această toamnă, la Academia Maghiară din Roma.
Pe cea de-a treia treaptă a podiumului s-a clasat Fazakas Tamas, student în anul III la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj. Tânărul bariton va susţine un recital la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.
Premiul ‘In memoriam Ludovic Bacs’, oferit împreună cu Fundaţia ACCUMM în amintirea regretatului dirijor, compozitor şi pedagog Bacs Lajos, a fost obţinut ex aequo de doi pianişti, Alexandru Manolache, student în anul IV la Leopold Mozart Centrum din Augsburg, şi Alexandru Dragoş Stoian, student în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Cei doi pianişti vor putea fi ascultaţi de publicul bucureştean în ianuarie 2024, la Institutul Liszt din Bucureşti, într-un recital susţinut cu ocazia zilei de naştere a maestrului Ludovic Bacs.
Premiul special ICon Arts, constând dintr-o bursă de o săptămână la Academia de Vară ICon Arts organizat la Biertan (judeţul Sibiu) i-a fost acordat flautistei Magyari Annamaria, studentă în anul II la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj.
Publicul, în baza votului său, le va revedea la Institutul Liszt din Bucureşti, în concertul de Crăciun din luna decembrie a acestui an, pe Tabea Bebeşelea şi Romina Onişor, două flautiste care formează Romanian Flute Duo.
Un aspect îmbucurător al ediţiei din acest este faptul că deşi festivalul-concurs nu prevede anumiţi compozitori sau anumite piese obligatorii, în repertoriul concurenţilor au figurat piese de Ligeti Gyorgy, căruia i-a fost dedicată această ediţie, având în vedere că pe 28 mai 2023 se împlinesc 100 de ani de la naşterea acestui ‘inovator’ al muzicii secolului 20.
În cele trei seri de concurs, în faţa publicului şi a juriului au evoluat 20 de concurenţi – solo sau în formaţie de duo – veniţi din învăţământul muzical liceal şi universitar din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa.