AcasăStiri generaleUSR cere eliminarea amendamentelor care ar permite ca resursele de finanţare ale...

USR cere eliminarea amendamentelor care ar permite ca resursele de finanţare ale univesităţilor să devină venituri proprii

Senatorul USR Ştefan Pălărie îi cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să se delimiteze de amendamentele la proiectul legii învăţământului superior referitoare la veniturile universităţilor de stat votate la Camera Deputaţilor, prin care aceste instituţii s-ar transforma în ‘maşini de făcut bani şi diplome’.

Potrivit unui comunicat al USR transmis, luni, AGERPRES, Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ din Senat, a criticat prevederile potrivit cărora ‘toate resursele de finanţare ale instituţiilor de învăţământ superior de stat se constituie ca venituri proprii’, iar universităţile pot ‘înfiinţa’ sau ‘prelua’ diverse entităţi, inclusiv societăţi comerciale, capitalul social constituit fiind capital privat şi instituţia de învăţământ superior de stat exercitând calitatea de acţionar sau asociat, după caz, în nume propriu.

Senatorul USR a susţinut că amendamentul permite tuturor universităţilor să cumpere firme, să deschidă altele noi, să dispună inclusiv de veniturile din finanţarea de la stat, acesta putând deveni prin aport la noile firme, capital privat. ‘Delapidare şi devalizarea universitară’, a transmis el.

USR a depus amendamente la Senat care să elimine această transformare a universităţilor de stat în ‘feude academice’ generatoare de bani şi venituri pentru rectorii aleşi pe viaţă, se menţionează în comunicatul partidului.

‘Amendamentele nu aduc nimic bun pentru universităţi sau pentru studenţi, ci doar pentru şmecherii înşurubaţi politic în conducerile universităţilor. PSD şi PNL au posibilitatea să le susţină, în dezbaterile din Senat, delimitând-se de ‘greşeala’ de la Camera Deputaţilor. Să vedem dacă o fac’, a adăugat Ştefan Pălărie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks