Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, sancţionarea mai multor deputaţi AUR şi a unui neafiliat, în urma unei sesizări depuse în acest sens de deputatul PSD Ciprian Şerban, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
Deputaţii au decis totodată sancţionarea şi a deputatului AUR Lilian Scripnic, a declarat la finalul şedinţei preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol.
‘A fost votată în unanimitate propunerea de sancţionare a domnilor deputaţi din sesizarea făcută de domnul deputat Ciprian Şerban, listă la care s-a adăugat un alt coleg deputat din grupul AUR, domnul Lilian Scripnic, care, conform înregistrărilor din link-ul depus în materialul probator, a făcut aceleaşi fapte comise de ceilalţi deputaţi. Sancţiunea propusă în unanimitate de către Comisia juridică, propunere de sancţionare care va pleca la Biroul permanent, şi Biroul permanent va considera dacă este bine sau nu să ţină cont de propunerea noastră, a fost sancţionarea cu 50% din indemnizaţie, pentru o perioadă de şase luni, şi reducerea timpului la pupitru în Camera Deputaţilor 10 secunde pentru trei luni’, a precizat preşedintele Comisiei juridice.
Decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor vine după ce mai mulţi parlamentari AUR şi neafiliaţi au perturbat lucrările plenului din 10 mai şi ale şedinţei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din 9 mai.
Preşedintele şedinţei de plen din 10 mai, Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a făcut o solicitare disciplinară către Biroul permanent în legătură cu ‘evenimentele grave’ care au avut loc în şedinţa respectivă, când ‘mai mulţi deputaţi au perturbat buna desfăşurare’ a lucrărilor, aducând ‘prejudicii prestigiului şi imaginii Camerei Deputaţilor’.
‘În calitate de preşedinte de şedinţă, solicit sesizarea Comisiei juridice asupra faptului că la începutul şedinţei de plen deputaţi ai grupului parlamentar AUR: Sorin Muncaciu, Alin Coleşa, Ringo Dămureanu, Ciprian Titi Stoica şi deputatul neafiliat Dumitru Coarnă au intervenit la prezidiu prin blocarea accesului preşedintelui şedinţei la microfon, precum şi prin ocuparea abuzivă a locului de secretar al şedinţei, încercând prin orice modalitate să împiedice desfăşurarea normală a lucrărilor parlamentare. Deputaţii AUR au încercat întreruperea şedinţei şi transmiterea acesteia prin gesturi extreme, respectiv prin smulgerea cablurilor ecranelor şi microfoanelor din dotarea prezidiului. Deşi i-am atenţionat verbal pe deputaţii în culpă şi i-am invitat la respectarea Regulamentului, acţiunile celor menţionaţi mai sus au continuat şi au fost de o gravă amplitudine, ducând în mod repetat la perturbarea lucrărilor’, se arată în sesizarea lui Ciprian Şerban.
Acesta susţine că deputaţii menţionaţi au încălcat Regulamentul prin transmiterea în direct a şedinţei pe reţelele de socializare precum şi prin ‘modul verbal de a comunica – ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnii’ la adresa sa sau a altor deputaţi prezenţi care încercau restabilirea ordinii şedinţei.
De asemenea, potrivit lui Şerban, deputaţii amintiţi au încălcat Regulamentul şi prin aducerea unor pancarte în cadrul dezbaterilor parlamentare.
O altă sesizare depusă luni la Biroul permanent şi trimisă către Comisia juridică spre analiză aparţine preşedintelui Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, Neculai Dunava, care cere măsuri disciplinare pentru deputaţii şi senatorii care au produs ‘un incident’ în cadrul şedinţei comisiei din 9 mai.