Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a elogiat marţi personalitatea lui Jacques Elias, calităţile de mare donator pentru cultura română ale reputatului bancher, moşier şi industriaş.
‘La auzul numelui de Jacques Menahem Elias mulţi intelectuali români se gândesc poate la calitatea lui de mare industriaş, de mare bancher, de moşier şi poate la urmă de calitatea lui extraordinară de filantrop. Mai puţină lume ştie ce mare donator şi mecenat a fost Jacques Elias pentru Academia Română şi pentru cultura românească în general, a spus Pop, în deschiderea sesiunii omagiale Jaques Elias (1844-1923), eveniment organizat de Fundaţia Familiei Menachem H. Elias, în Aula Academiei Române.
Ioan-Aurel Pop a evidenţiat ‘marile contribuţii la dezvoltarea societăţii româneşti, nu numai a culturii româneşti’.
‘Cetăţean de onoare al Bucureştiului, distins cu ‘Steaua României’, cu ‘Coroana României’, cu ‘Meritul Comercial şi Industrial’, preocupat toată viaţa nu numai de prosperitatea personală, care este fundamentală – că dacă toţi ne-am preocupa de prosperitatea personală şi ţara ar fi bogată – dar s-a preocupat de prosperitatea societăţii şi a strâns o avere uriaşă, despre care ştiţi că era situată în România, dar şi la Viena, Berlin, Roma, Paris, New York, Londra, Bruxelles, Praga, Belgrad şi în multe alte locuri’, a spus Pop.
El a mărturisit că a beneficiat, în anii ’90, ca ‘relativ tânăr cercetător’, de o bursă de două luni la Viena din partea Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias, ‘mulţumită acestei posibilităţi’ putând cerceta documente de secolele al V-lea şi al VI-lea în limba latină referitoare la realităţile de la Dunărea de Jos şi din Carpaţi.
Amir Sagron, adjunctul ambasadorului Statului Israel în România, a transmis un mesaj din partea ambasadorului Reuven Azar, în care este elogiată personalitatea unui ‘om remarcabil’. Acesta a rămas în istoria Românei nu doar prin talentul său personal, ci mai ales prin valorile morale, spirituale şi antreprenoriale promovate, meritele sale fiind recunoscute şi răsplătite cu importante decoraţii de către guvernul României şi ale altor numeroase ţări, a spus Amir Sagron.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a transmis ‘un mesaj de apreciere’ dedicat organizării sesiunii omagiale şi a prezentat lansarea în circuitul numismatic de către BNR a unei monede aniversare din argint cu tema ‘Jacques M. Elias întemeietorul ‘Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias”.
Moneda este ambalată în capsulă de metacrilat transparent şi însoţită de broşură de prezentare şi certificat de autenticitate. Pe aversul monedei se prezintă un detaliu al sediului Academiei Române din Bucureşti, partea superioară a statuii Minervei din faţa clădirii, stema României, inscripţia ‘ROMÂNIA’ în arc de cerc, valoarea nominală ’10 LEI’ şi anul de emisiune ‘2023’, iar reversul monedei este reprezentat de portretul, semnătura lui Jacques M. Elias şi inscripţia ‘JACQUES M. ELIAS’. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
‘Jacques Elias a fost un om bogat. Dar mie îmi place să gândesc şi sunt sigură că mulţi gândim aşa, că a fost un om bogat şi la propriu şi la figurat, pentru că mintea lui era bogată, modul de a gândi, modul de a-şi împărţi averea a fost extraordinar. A fost, după părerea multora, un model de umanism şi de devotament pentru naţiunea română, pentru că el a lăsat toată bogăţia lui obştei româneşti, naţiunii române, prin Academia Română. Este extraordinar: şcolile, spitalul, ajutorul săracilor ş.a.m.d.’, a spus moderatorul evenimentului, acad. Maya Simionescu.
În cadrul sesiunii, calităţile umane ale lui Jacques Elias şi sentimentul generos al responsabilităţii pe care l-a nutrit pentru dezvoltarea culturală şi socială a României au fost evocate de preşedintele Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias, Gabriela Marinoschi, directorul şi administratorul delegat al Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias, Irina Cajal-Marin, prof. univ. dr. Nicolae Popa şi conf. univ. dr. Felicia Waldman.
Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, a prezentat emisiunea filatelică dedicată împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Jacques Elias, iar Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a adresat un scurt cuvânt despre mecenatul cultural.
Sesiunea comemorativă s-a încheiat cu un imn Kaddish oficiat de cantor Emanuel Pusztai, urmat de alte două momente omagiale: decernarea medaliei ‘100 de ani de la moartea lui Jacques Elias’, emisă de Banca Naţională a României, şi concertul susţinut de Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’.
Cu acest prilej Biblioteca Academiei Române a organizat expoziţia ‘Jacques Elias (1844-1923)’, vernisată în sala ‘Theodor Palldy’.
Potrivit Academiei Române, sesiunea omagială dedicată filantropului Jacques Elias, evreu de rit spaniol sefard, născut la Bucureşti, una dintre cele mai ilustre personalităţi ale mecenatului evreiesc din România, constituie o datorie de onoare a Academiei Române, în calitatea sa de legatar al întregii averi a marelui bancher.
Bancher reputat, moşier şi industriaş, deopotrivă fin intelectual cu preocupări umaniste, Jacques Elias lasă prestigiosului for de consacrare, prin testament, toată averea sa din ţară şi din străinătate, având drept clauză obligatorie înfiinţarea unei fundaţii ‘de cultură naţională şi de asistenţă publică’ ce urma să deţină şi să administreze moştenirea.
La data de 3 iulie 1923 Academia Română este autorizată, prin Decret Regal, să primească legatul defunctului Jacques M. Elias, iar în 1925 înfiinţează Fundaţia Familiei Menachem H. Elias, cu sediul în Bucureşti, în scopul şi în condiţiile prevăzute prin testamentul olograf.
Scopul Fundaţiei, definit de actul său constitutiv, este exclusiv cultural, ştiinţific, educativ, umanitar şi filantropic şi se va concretiza în întemeierea, întreţinerea, dezvoltarea sau ajutarea instituţiilor de cultură naţională, precum şi în opere de asistenţă publică şi de binefacere.
Rezultatele remarcabile obţinute de Fundaţie de-a lungul timpului în îndeplinirea misiunii sale se datorează în mare măsură desemnării, de către Academia Română, dintre membrii săi, a unor personalităţi de marcă ale culturii şi ştiinţei româneşti pentru conducerea Fundaţiei Familiei M. H. Elias.