Timişorenii au depus 117 proiecte în cadrul programului de bugetare participativă ‘Timişoara decide’, derulat de Primăria Municipiului Timişoara (PMT), dintre acestea 17 făcând parte din campania-pilot destinată cartierelor Fratelia, Ronaţ, Polonă şi Kuncz, iar celelalte sunt proiecte pentru întregul oraş.
Noutatea ediţiei din acest an este că din bugetul total de 4,2 milioane lei alocat bugetului participativ, suma de 1,2 milioane de lei va fi direcţionată către Campania dedicată cartierelor (proiect pilot).
‘Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi anul acesta în viaţa comunităţii şi au venit cu propuneri de proiecte care îmbunătăţesc viaţa oraşului. Nu putem dezvolta Timişoara fără acest dialog permanent cu timişorenii; fiecare ştie cel mai bine ce lipseşte cartierului lui şi oraşului sau cum putem să inovăm în spaţiul public. Nu e vorba doar despre creativitatea celor care au venit cu proiecte, ci şi despre asumarea responsabilităţii împărţirii bugetului local. Atât cei care au propus proiecte, cât şi cei care vor alege prin vot ce proiecte să implementăm decid cum cheltuim o parte din banii din taxele şi impozitele plătite de timişoreni’, a declarat, marţi, primarul Dominic Fritz.
În ceea ce priveşte iniţiatorii proiectelor, 87 de persoane s-au implicat în acest demers, 15 dintre acestea venind cu mai multe propuneri. Nouă iniţiatori au propus proiecte şi la prima ediţie a campaniei de buget participativ, revenind anul acesta cu aceleaşi propuneri, dar şi cu unele noi.
Următoarea etapă constă în analiza tehnică, juridică şi financiară a eligibilităţii tuturor proiectelor depuse, de către Comisia de buget participativ împreună cu aparatul de specialitate al primăriei. Perioada de analiză este programată să se deruleze până în data de 22 mai. Procesul de votare pentru lista finală de proiecte eligibile se va desfăşura în intervalul 1 iunie – 2 iulie.
Vor fi maximum 15 proiecte declarate câştigătoare, desemnate în urma votului timişorenilor, apoi vor fi incluse în bugetul local şi implementate de PMT.
Bugetul participativ este un instrument de management deschis, incluziv şi transparent, care permite participarea reală a timişorenilor la guvernarea oraşului prin propunerea şi votarea unor proiecte de interes pentru comunitate.