Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca organizează, în perioada 17-18 mai 2023, cea de-a doua ediţie a evenimentului Technology Transfer Days, dedicat cercetării ştiinţifice.
‘Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului ‘PROGRES – Creşterea performanţelor cercetării ştiinţifice, susţinerea excelenţei în cercetare şi a inovării în medicină’ şi are loc în clădirea Facultăţii de Medicină, de pe strada Gh. Marinescu nr. 23, parter, între orele 10,00 – 17,00. Pe parcursul celor două zile, vor fi prezentate rezultate ale cercetării desfăşurate în cadrul UMF ‘Iuliu Haţieganu’, sub formă de brevete de invenţie sau cereri de brevet de invenţie, precum şi serviciile oferite de cele două centre de cercetare care funcţionează în cadrul universităţii: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE şi Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională – Genomic Center. Centrele ce cercetare vor putea fi vizitate de cei interesaţi, pe parcursul celor două zile ale evenimentului’, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de instituţia de învăţământ superior medical din Cluj-Napoca.
În cadrul acestei manifestări, vor fi organizate standuri expoziţionale pentru a facilita întâlniri şi sesiuni de matchmaking între profesionişti şi cercetători, cu scopul de a încuraja crearea de noi colaborări între mediul privat şi cel universitar, în domeniul medical şi farmaceutic.
Participanţii la UMF Cluj Technology Transfer Days vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informaţii despre invenţiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora şi la sesiunile de Q&A. Printre cele 22 de brevete de invenţie şi cereri de brevet de invenţie care vor fi prezentate în cadrul evenimentului se numără procedee, echipamente şi produse medicale precum: Nanosenzor plasmonic eficient pe bază de nanobipiramide de aur pentru detecţia multimodală a biomarker-ului cardiac Troponină I, cu aplicaţie directă în mediul clinic pentru diagnosticul afecţiunilor cardiace.
O compoziţie de răşină de impregnare şi material compozit pentru fabricarea implanturilor cranio-faciale, ce aduce o nouă şi pertinentă abordare a defectelor osoase în chirurgia cranio-maxilo-facială, prin încercarea de a implementa în uzul clinic, pe scară largă, a implanturile personalizate.
Un sistem dual de grile pentru ghidajul brahiterapiei asistate laparoscopic pentru tumorile hepatice nerezecabile. În prezent, astfel de sisteme de grile există şi sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de prostată, cancerului de sân, cancerelor din sfera ginecologică, cancerului de rect, cancerului de vezică urinară şi cancerului de esofag, dar nu au fost dezvoltate special pentru brahiterapia asistată laparoscopic pentru tumorile hepatice, se arată în comunicat.
De asemenea, va fi prezentat un sistem biologic bazat pe un vector viral ţintit anti-tumoral pentru restabilirea genotipului normal al genei supresoare tumorale TP53 în celulele maligne. Acest model terapeutic poate constitui o bază experimentală pentru implementarea de terapii ţintite anti-tumorale în trialuri clinice pe pacienţi cu tumori al căror genotip au alterată funcţia genei supresoare de tumori TP53. Modelul terapeutic poate fi implementat ca tratament în afecţiunile maligne fie ca monoterapie, fie complementat cu chimioterapice, pentru a spori eficienţa acestuia în tipurile de cancer mai complexe şi agresive, mai menţionează sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)