Premierul Nicolae Ciucă, prezent miercuri la ceremonia desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut, a subliniat importanţa recunoaşterii în societate a rolului funcţiei militare, dar şi a întăririi corpului de profesionişti ai Armatei României.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia manifestărilor organizate de Ministerul Apărării Naţionale în contextul marcării Centenarului depunerii osemintelor Ostaşului Necunoscut al României în locul de odihnă veşnică amenajat în anul 1923, în Parcul Carol I.
‘Războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei nu face decât să ne reamintească nevoia de a menţine în continuare respectul şi recunoaşterea pentru sacrificiile pe care le fac toţi cei în haină militară. Ne revine nouă această responsabilitate de a menţine recunoaşterea importanţei în societate a funcţiei militare, de a întări corpul de profesionişti ai Armatei României şi de a deschide porţile organismului militar cât mai multor tineri şi profesionişti în domeniile conexe, de care Armata şi apărarea României au nevoie. Totodată, rezilienţa în faţa marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuţia întregii societăţi, a fiecărui cetăţean, care prin participarea la efortul comun de apărare a ţării, a teritoriului şi a semenilor, prin angajare, patriotism şi dedicare, poate contribui la efortul de apărare a României în perioadele cele mai complicate’, a declarat premierul.
El a afirmat că ostaşii necunoscuţi au consolidat evoluţiile istorice ale ţării, făurirea României Mari şi eliberarea de sub jugul fascist. Prin jertfa lor au făcut ca România să se afle ‘în situaţia cea mai favorabilă în privinţa apărării şi securităţii din istorie’, prin apartenenţa la NATO şi UE şi prin sistemul actual de parteneriate strategice.
‘Celebrăm astăzi 100 de ani de la reînhumarea osemintelor soldaţilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial, oseminte aşezate în Parcul Carol, în mijlocul Capitalei, spre vie aducere aminte şi pioasă recunoştinţă faţă de cei care şi-au pierdut viaţa în confruntările pentru apărarea ţării şi făurirea României mari. Recunoştinţa întregii ţări este adusă aici celor care, ca urmare a vicisitudinilor războiului, nu au mai putut fi recunoscuţi, înhumaţi creştineşte şi pomeniţi de către familiile lor şi de către cei apropiaţi. 14 mai rămâne, deci, să fie în veac ziua recunoştinţei românilor pentru înaintaşii care au făcut sacrificiul suprem’, a spus Nicolae Ciucă.
El a menţionat că importanţa acestui moment a devenit tot mai mare, pe măsură ce veteranilor din Al Doilea Război Mondial li s-au adăugat în ultimii 30 de ani noi veterani ai teatrelor de operaţii externe. Totodată, a evidenţiat că românii celebraţi ca ostaşi necunoscuţi au provenit din toate păturile sociale, fiind voluntari, profesionişti sau militari aflaţi în serviciul obligatoriu, care ‘au participat la apărarea patriei pentru că au ştiut că mai presus de toate aceasta este datoria fiecărui român’.
În cadrul ceremoniei, premierul Nicolae Ciucă şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan, au dezvelit o placă comemorativă, care marchează Centenarul Ostaşului Necunoscut al României.
După intonarea imnului naţional, participanţii la eveniment au întâmpinat convoiul de aducere a urnei cu cei zece săculeţi tricolori cu pământ sfânt, care, la finalul oficierii serviciului religios, au fost depuşi în rotonda Memorialului Eroilor Neamului, din imediata vecinătate a Mormântului Ostaşului Necunoscut.
Între orele 14,00 şi 20,00 vor fi organizate Porţi Deschise la Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, în cadrul căruia vizitatorii pot admira o expoziţie de fotografie şi artefacte, pot viziona filmul documentar Ostaşul Necunoscut şi pot asista la exerciţii de tip drill team şi la un moment de schimbare a Gărzii de Onoare de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, a informat Primăria Capitalei.
De asemenea, în intervalul orar 20,00 – 21,00, pe esplanada Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol I, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va susţine un concert, iar Primăria Municipiului Bucureşti va organiza un spectacol de lumini.
De la ora 21,00, militarii Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ se vor retrage cu torţe pe traseul Parcul Carol I – Bulevardul Timişoara.