Aproximativ 75.000 de porci care nu pot fi comercializaţi vii din cauza pestei porcine africane vor fi sacrificaţi într-un abator privat din judeţul Satu Mare în mai multe etape, informează un comunicat de presă transmis marţi de către Instituţia Prefectului. ‘Prefectul Radu Bud a convocat azi într-o întâlnire de lucru fermierii producători în domeniul creşterii suinelor cu reprezentantul unuia dintre cei mai importanţi procesatori de carne din ţară, Vasile Lucuţ, pentru a găsi soluţii pe termen scurt pentru valorificarea porcilor ajunşi la sfârşitul ciclului de creştere şi care nu pot fi valorificaţi urmare a apariţiei focarelor de pestă porcină africană. În judeţul Satu Mare, activitatea a 12 ferme de creştere intensivă a porcilor este grav afectată în prezent din cauza faptului că amplasamentul acestora este cuprins în zone de restricţie pe o rază de 10 km faţă de focarele de pestă porcină africană, însumând 75.000 de porci. Cu toate că efectivele din ferme nu sunt afectate de pesta porcină africană, producătorii au interdicţia de a-şi desfăşura activitatea de comerţ, fiind interzisă mişcarea animalelor vii în aceste zone, conform planurilor de măsuri pentru controlul bolii pesta porcina africană instituite’, precizează sursa citată. Suinele vor fi sacrificate în etape în abatorul societăţii, aceasta fiind singura măsură agreată de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA). ‘Reprezentantul procesatorului de carne UNICARM s-a arătat dispus să vină în sprijinul fermierilor şi împreună cu aceştia a stabilit să înceapă în cel mai scurt timp sacrificarea în etape a porcilor urmată de procedura de tratament termic, inclusiv de congelare prealabilă, în cadrul halei de producţie a societăţii sătmărene, aceasta fiind singura modalitate de procesare acceptată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Pentru eradicarea în cel mai scurt timp a focarelor active şi evitarea propagării pestei porcine africane, prefectul Radu Bud a dispus un Plan de măsuri de verificare a stării de sănătate a porcilor din toate gospodăriilor din UAT-urile afectate în acest moment de boală, implicând pe lângă personalul din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Jandarmerie, Poliţie şi Poliţia de Frontieră’, a mai arătat Prefectura. AGERPRES /(AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu)