Peste 150 de şoferi care circulau pe drumurile din Harghita au fost depistaţi de poliţişti după ce s-au urcat la volan sub influenţa alcoolului, de la începutul acestui an.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de Biroul de Presă al IPJ Harghita, în perioada 1 ianuarie-7 mai, au fost identificaţi 50 de şoferi care aveau o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge, fiind întocmite dosare penale, şi alţi 102 şoferi a căror alcoolemie se situa sub 0,40mg/ alcool pur în aerul expirat. De asemenea, doi şoferi au refuzat recoltarea de probe biologice, şi în aceste cazuri fiind întocmite dosare penale.
Datele statistice mai arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate două accidente în urma cărora au rezultat pagube materiale şi care au fost produse de şoferi aflaţi volan sub influenţa alcoolului.
Biroul de Presă al IPJ Harghita a transmis faptul că nu există o ‘alcoolemie sigură’, orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, consumată chiar cu câteva ore înainte de a conduce un autoturism, poate afecta abilitatea de a conduce.
‘S-a dovedit că în cazul şoferilor care au consumat o cantitate foarte mică de alcool, riscul să fie responsabili pentru un accident rutier creşte cu 46%, comparativ cu un şofer treaz. Suntem de părere că circulaţia pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice reprezintă o cauză frecventă a accidentelor de circulaţie, de multe ori soldate cu pierderea unor vieţi nevinovate (copii, membri ai familiei, prieteni)’, se arată în informarea transmisă de IPJ Harghita.
De asemenea, oamenii legii avertizează că alcoolul încetineşte activitatea sistemului nervos central, inclusiv a creierului, iar consumul de alcool poate afecta conducerea autovehiculului, întrucât cauzează, printre altele, deficienţe de vedere, încetinirea reflexelor, reducerea concentrării si a vigilenţei, supraestimarea propriilor abilităţi sau reducerea abilităţii de coordonare, de a urmări obiecte aflate în mişcare şi dificultăţi în efectuare de viraje şi în viteza de reacţie.
Potrivit sursei citate, în cazul în care valorile indicate de aparatul alcooltest sunt cuprinse între 0,01mg/l şi 0,40mg/ alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei şi suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea se aplică pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri.
Atunci când valoarea indicată de aparatul alcooltest depăşeşte 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se recoltează probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului a cărei valoare depăşeşte 0,80 mg/l alcool pur în sânge.
Totodată, refuzul conducătorului auto de a se supune la prelevarea de probe biologice constituie infracţiune şi se pedepseşte, la fel ca în cazul conducerii cu alcoolemie, cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, a mai informat IPJ Harghita.