Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, îi cere primarului municipiului Timişoara, Dominic Fritz, să identifice un loc pentru mutarea Monumentului închinat Ostaşului Român, fostă statuie a Ostaşului Sovietic, din Parcul Central din oraş, şi construirea unui alt monument în locul actualului obiectiv.
Prefectul a anunţat că a participat, miercuri, la dezbaterea organizată de Iniţiativa Timişoara şi de Societatea Timişoara cu privire la soarta Monumentului Închinat Ostaşului Român, fostă Statuie a Ostaşului Sovietic.
‘Ca urmare a acesteia, îi solicit primarului Timişoarei să iniţieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei. Recomand discuţii cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluţii pentru noul ansamblu. Revoluţia din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva. Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuţei, care mai nou îl închină ostaşului român’, arată, joi, prefectul Mihai Ritivoiu, într-o postare pe Facebook.
Ca prefect, Ritivoiu a dispus încă din iarnă ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale să nu se mai ţină în acest loc, dar ‘monumentul ocupă în continuare un loc central’, lângă Catedrală, pe traseul Revoluţiei, între Piaţa Maria şi Piaţa Victoriei.
‘Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toţi paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat. PSD Timişoara, organizaţie pe care o conduc, va vota orice iniţiativă a conducerii primăriei care respectă principiile de mai sus. Dacă nu se întâmplă nimic, vom promova noi un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul Local Timişoara’, detaliază Mihai Ritivoiu.
Monumentul a intrat în memoria colectivă sub denumirea de Monument al Ostaşului Român, încă de dinainte de 1989. Opera de artă a fost realizată de Ion Vlad, din marmură de Ruşchiţa şi a fost dezvelită la 30 decembrie 1962. Iniţial, iniţial a fost dedicat ‘ostaşului sovietic eliberator’, motiv pentru care s-a propus să fie mutat în Cimitirul militar sovietic din Calea Lipovei, iar în locul său să fie refăcută statuia generalului Scudier. Dar, în acel cimitir există un alt monument al ostaşului sovietic şi se consideră că monumentul din parc are o mare valoare artistică şi că nu reprezintă neapărat ostaşul sovietic, deoarece în epocă toate armatele din Estul Europei aveau uniforme asemănătoare. De aceea, monumentul putea fi considerat la fel de bine unul al ostaşului român, pe el fiind amplasată inscripţia ‘Glorie ostaşilor români, moştenitori ai tradiţiilor eroice străbune, care au luptat cu eroism împotriva fascismului, pentru libertatea şi independenţa patriei. După 1989, inscripţia a fost modificată, respectiv ‘Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei’.