Custodele Coroanei, Margareta, a găzduit joi seară, în grădina Palatului Elisabeta, o seară dedicată Republicii Moldova.
Principele Radu le-a transmis oficialilor moldoveni că la Palatul Elisabeta sunt ‘la ei acasă’, coroana fiind delegată identitar de istoria modernă a Republicii Moldova.
‘Domnule viceprim-ministru, în Palatul Elisabeta sunteţi acasă la dumneavoastră şi acest lucru este valabil pentru toţi concetăţenii dumneavoastră, fiindcă, în egală măsură, coroana este atât de legată identitar de istoria modernă a statului dumneavoastră tot atât pe cât este identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentaţi. A vrut Dumnezeu ca după exact un sfert de secol de când preşedintele României l-a rugat pe Regele Mihai să pornească o campanie pentru promovarea României în structurile nord-atlantice şi ulterior europene, în urmă doar cu câteva luni preşedintele Republicii Moldova să ceară Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei, acelaşi fel de sprijin instituţional şi frăţesc ce se duce departe în destinul nostru comun’, a afirmat Principele Radu.
El a precizat că Europa este într-unul din cele mai grave momente de securitate, iar Republica Moldova are aspiraţii pe care instituţia coroanei ‘le sprijină necondiţionat’.
‘Suntem într-unul din cele mai grave momente de securitate pe care continentul şi, în orice caz, generaţia noastră le-a cunoscut vreodată, dar suntem şi într-un moment în care Republica Moldova are aspiraţii pe care coroana, instituţia coroanei, le sprijină necondiţionat. Şi ce fel mai frumos, mai reprezentativ ar putea fi de a sublinia şi ilustra aceste aspiraţii decât aducerea împreună a tot ce are simbolic statul moldovean de astăzi în societatea lui: profesori, elevi, medici, politicieni, militari, oameni de afaceri, academicieni, sportivi, oameni de toate vârstele şi de toate convingerile, de toate orientările politice şi de toate confesiunile, adunaţi laolaltă pentru a arăta că suntem solidari pe drumul acesta atât de complicat şi atât de vizionar, atât de respectabil al asigurării naţiunilor noastre că vor avea în generaţiile viitoare o viaţă prosperă, liberă, democratică şi predictibilă’, a mai spus principele Radu.
El a amintit că Majestatea Sa a demarat încă de la începutul anului o serie de vizite în statele Uniunii Europene pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.
‘Când Majestatea Sa, la începutul anului, a făcut prima vizită în Uniunea Europeană pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, anume Suedia, am înţeles că demersul diplomatic nu este suficient şi ca atare, la foarte scurtă vreme, de fapt înaintea acestei vizite, a avut loc o misiune economică amplă, care a cuprins state din Uniunea Europeană, cu Germania, Italia şi Polonia, alături de România, împreună cu, desigur, o mulţime de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dintre care unii sunt acum alături de noi. Majestatea Sa va vizita Spania când va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi vom continua să fim şi la Chişinău, la Bălţi şi în alte locuri pentru a face acelaşi lucru şi în interiorul comunităţilor ţării’, a precizat Principele Radu.
Acesta a spus că s-a dorit ca ‘întreaga suflare a societăţii Republicii Moldova’ să fie reprezentată la evenimentul de la Palatul Elisabeta ‘pentru a arăta că e atât de bogată, atât de inepuizabilă ca resurse, ca talent, ca fidelitate şi credinţă, societatea pe care o sărbătorim în această seară, încât numai punerea lor tuturor împreună ne poate arăta adevărata forţă pe care o generaţie o poate avea atunci când şi-a propus mute munţii din loc’, a declarat principele Radu.
Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a mulţumit pentru primirea de la Palatul Elisabeta în cadrul unui eveniment dedicat Republicii Moldova, ‘care reuneşte personalităţi valoroase ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului’.
‘Suntem profund recunoscători Casei Majestăţii Sale pentru găzduirea acestui eveniment cu mari semnificaţii, dar ce atestă legătura durabilă, statornicită în timp, dintre familia Regală a României şi Republica Moldova şi nu în ultimul rând pentru tot sprijinul acordat constant promovări aspiraţiilor noastre naţionale şi de integrare europeană. Apreciem înalt devotamentul şi angajamentul familiei Regale asumat faţă de Republica Moldova, în baza valorilor comune de limbă, cultură, istorie şi identitate. Astfel, prin numeroasele proiecte implementate în domenii importante şi strategice pentru ţara noastră, Coroana Regală rămâne aproape de tinerii Republicii Moldova şi aspiraţiile acestora’, a spus Vladimir Bolea.
El a amintit că în Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea, sub înaltul patronaj al Casei Regale a României, Liceul Teoretic ‘Regele Mihai I’, în localitatea Timişeni, raionul Păuleni, iar începând din anul 2013 şcoala din comuna Regina Maria, raionul Soroca, poartă numele Reginei Maria.
‘Totodată, anual, tinerii din Republica Moldova se bucură de bursele Regele Ferdinand I şi Regina Maria, fondate în anul 2015 de Majestatea Sa Margareta şi Principiile Radu.
Vicepremierul a menţionat şi promovarea de Casa Regală a relaţiilor economice strânse cu Republica Moldova şi desfăşurarea anuală, sub patronajul Principelui Radu, a Forumului Economic de Investiţii, ‘un eveniment de amploare extrem de apreciat la Chişinău’.
‘La ediţia din acest an a forumului au participat peste 200 de reprezentanţi ai companiilor româneşti şi străine interesate să contribuie cu investiţii şi să construiască parteneriate cu companii din Republica Moldova’, a mai spus Vladimir Bolea.
La eveniment au fost prezenţi fostul preşedinte Emil Constantinescu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, fostul premier Victor Ciorbea, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, rectorul UNATC, Liviu Lucaci, alături de reprezentanţi ai comunităţilor rurale şi urbane, membri ai Guvernului Republicii Moldova, demnitari ai statului român, autorităţi locale, personalităţi ale societăţii civile, ale mediului economic, profesori şi elevi, reprezentanţi ai Armatei României şi Republicii Moldova, ai Bisericii şi membri ai Corpurilor Diplomatice acreditate la Chişinău şi Bucureşti.
Momentele muzicale ale evenimentului au fost susţinute de Corala ‘Vocile Primăverii’ din Chişinău.