Caravana naţională ‘Siguranţă auto pentru copii’ a ajuns sâmbătă, la Oradea, în Piaţa Unirii, unde numărul orădenilor interesaţi a crescut de patru ori faţă de ediţia de anul trecut, potrivit fondatoarei Fundaţiei ”Siguranţa auto copii”, dr. Alice Dona-Mitu.
‘De la ediţie la ediţie, sunt din ce în ce mai mulţi participanţi; cel puţin acum în Oradea, numărul este de vreo patru ori mai mare decât anul trecut, ceea ce înseamnă că părinţii sunt mult mai interesaţi de aceste mijloace de prevenţie simple, utilizarea centurii de siguranţă şi a scaunului auto în transportul micilor pasageri. Anul trecut, am avut 22 de ediţii ale Caravanei în România şi în Chişinău, dar planurile pentru acest an sunt să avem un număr dublu de acţiuni, pentru a creşte nivelul de conştientizare a părinţilor din România, deoarece, de ani de zile consecutiv, ţara noastră este pe locul întâi în Uniunea Europeană în privinţa deceselor în rândul copiilor pasageri, prin neutilizarea centurii de siguranţă şi a scaunului auto’, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Alice Dona-Mitu.
Timp de patru ore, Caravana ”Siguranţă auto pentru copii” a poposit în Piaţa Unirii, unde au avut loc mai multe activităţi demonstrative.
Orădenii interesaţi au fost informaţi despre alegerea corectă a scaunului auto pentru copii, au putut asista la un curs despre sănătatea şi siguranţa bebeluşului şi a copilului mic, susţinut de către dr. Alice Dona-Mitu, fost ofiţer medical în cadrul United States Peace Corps, precum şi la simulări de impact frontal la o viteză de 13 km/h.
Părinţii au putut vedea la faţa locului instalări şi testări de scaune auto, modul de intervenţie în caz de accident rutier cu victime copii, cu demonstraţii practice, susţinut de către Asociaţia Caravana cu Medici Bihor.
Poliţiştii de prevenţie ai IPJ Bihor au oferit posibilitatea parcurgerii unui traseu pietonal în condiţii de percepţie vizuală deformată, utilizând ochelarii care simulează o alcoolemie crescută, consum de canabis şi oboseală la volan.
‘Acţiunea este foarte bine-venită pentru că putem să ne întâlnim cu foarte mulţi copii şi să le transmitem tot ce trebuie să ştie astfel încât să circule corect pe stradă. Avem foarte multe jocuri pentru ei, materiale preventive şi câteva filmuleţe realizate de noi, specialiştii de la structura de prevenire. Copiii sunt foarte încântaţi şi au participat deja la atelierul de educaţie rutieră’ a declarat, pentru AGERPRES, comisarul şef Ioana Indrieş de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – Poliţia Bihor.
Copiii au avut la dispoziţie un mini-laborator de educaţie rutieră, cu indicatoare şi semne de circulaţie.
‘Pentru noi este foarte importantă siguranţa în timpul în care circulăm cu maşina. Folosim scaune auto, omologate şi testate şi punem preţ şi pe siguranţa în trafic, mergând cu bicicleta, când traversăm. Tot timpul îi învăţ pe copiii mei, chiar şi când suntem în maşină, uite acum e roşu, stăm, ne oprim. Au doi ani jumate şi patru ani jumate, dar e bine să începem educaţia lor de la cele mai fragede vârste. Despre caravană, consider că e foarte bine ca lumea să fie informată de către specialişti’ a declarat, pentru AGERPRES, o tânără mămică, Roxana Stancu.
Caravana ”Siguranţă auto pentru copii” va continua, după Oradea, cu Timişoara, Tulcea, Bacău, Rădăuţi.
A doua ediţie a caravanei în municipiul Oradea a fost organizată de Fundaţia ”Siguranţă Auto Copii”, împreună cu Rotary Club Insignis Oradea, Rotary Club Cişmigiu Bucureşti şi Rotary Club Art Nouveau Oradea, alături de partenerii săi, Poliţia Română – IPJ Bihor, Corpul Naţional al Poliţiştilor, Caravana cu Medici, cu sprijinul Asociaţiei Keep Hope Alive, Agenţiei de Dezvoltare Durabilă şi Consiliului Judeţean Bihor.