Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe – CAE), care va avea loc la Bruxelles, transmite MAE.
Potrivit sursei citate, miniştrii vor avea discuţii aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv situaţia din Cornul Africii.
De asemenea, oficialii europeni se vor referi succint şi la angajamentul UE faţă de Asia Centrală, evoluţiile din Tunisia, relaţia Armenia-Azerbaidjan în contextul contactelor diplomatice ale UE la nivel înalt cu ambele ţări.
De asemenea, miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii cu miniştrii de Externe din Balcanii de Vest, în continuarea practicii iniţiate la reuniunea CAE din mai 2022 de a invita partenerii din regiune o dată pe an la discuţiile miniştrilor de externe europeni.
În marja CAE, ministrul român de Externe va participa la un mic dejun informal al Grupului de prieteni privind majoritatea calificată în domeniile politicii externe şi de securitate comune (PESC) a UE şi va participa la evenimentul de lansare a Compactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a UE, care va avea loc după reuniunea CAE.
Schimbul de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va pune accentul pe sprijinul militar pentru Ucraina, sancţiunile impuse agresorului, Formula de Pace propusă de preşedintele Zelensky şi eforturile diplomatice în raport cu statele terţe pentru a mobiliza sprijin internaţional în favoarea acestei iniţiative a Ucrainei.
Ministrul Bogdan Aurescu va reitera ‘sprijinul ferm, multidimensional şi continuu’ al României pentru Ucraina şi va exprima speranţa ajungerii cât mai rapide la un acord privind adoptarea celui de-al optulea pachet de sprijin pentru Forţele Armate ucrainene, în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.
Ministrul Aurescu va evidenţia importanţa menţinerii, în paralel cu sprijinul militar al UE, a presiunii asupra Rusiei, prin consolidarea regimului de sancţiuni – atât prin adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni, cât şi prin măsuri care să evite eludarea restricţiilor de către state terţe. Referitor la tragerea la răspundere a Rusiei, va reitera ideea creării unui Tribunal pentru crima de agresiune.
În cadrul schimbului de opinii cu partenerii din Balcanii de Vest, miniştrii vor aborda cooperarea şi interesele comune în domeniul PESC, precum şi provocările cu care se confruntă regiunea.
Şeful diplomaţiei române va reitera susţinerea pentru perspectiva europeană a partenerilor din Balcanii de Vest. Totodată, va prezenta viziunea României asupra contextului dificil actual, marcat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cu implicaţii şi asupra regiunea Balcanilor de Vest. Ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanţa unei cooperări sporite UE – Balcanii de Vest în domeniile combaterii atacurilor cibernetice, interferenţelor externe şi manipulării informaţiei, în vederea creşterii rezilienţei regiunii şi a unei comunicări strategice pro-europene mai accentuate.
Discuţiile privind Cornul Africii au loc în contextul ultimelor evoluţii în regiune, inclusiv în Sudan. Miniştrii europeni vor fi invitaţi să evalueze aceste evoluţii, impactul acestora asupra stabilităţii regionale, precum şi modalităţile de răspuns ale UE. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru eforturile diplomatice de outreach ale UE în plan regional şi internaţional, în special în contextul acutizării riscurilor de contagiune regională a crizei din Sudan şi a posibilităţii extinderii influenţei grupului Wagner în regiune.