Volumul ‘Frumoasă era Sena pe sub florile mele’, de Adrian Cioroianu, în care autorul ne invită să luăm Parisul la pas şi să-l privim prin ochii lui, în perioada mandatului de ambasador UNESCO, va fi lansat, sâmbătă, de la ora 12,00, la Bookfest, de Curtea Veche Publishing.
În paginile cărţii, subintitulată ‘Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan ’15 şi COVID – 19’, ‘cu luciditatea istoricului dublată de umorul şi jovialitatea omului cu gust pentru viaţă, trecând prin politică, greve, mişcarea Vestelor galbene sau fenomenul BalanceTonPorc, Adrian Cioroianu alcătuieşte aici portretul societăţii franceze ‘a l’interieur”, precizează editura.
‘Alături de el, aflăm la fiecare colţ de stradă un subiect de analizat, aprofundat sau admirat: istoria e pretutindeni. Descoperim scene de viaţă emoţionante, ne molipsim de dragostea pentru cărţi, buchinişti şi volume de benzi desenate, degustăm vinuri fine – deopotrivă româneşti şi franţuzeşti – scotocim prin anticariate şi hoinărim prin surprinzătoarele brocantes de la sfârşit de săptămână, adulmecăm parfumuri vechi şi ne lăsăm izbiţi de miasmele străzii. Admirăm plajele Franţei de la Mediterană până la Atlantic, târguim legume din Vendee şi savurăm o plachie cosmopolită cu peşte local. Învăţăm din respectul francezilor pentru patrimoniu, luăm parte la dezbateri despre terorism şi religie, biblioteci şi digitalizare şi aflăm cum, de fapt, pandemia a întărit lumea. Legăturile culturale dintre ţări şi solidaritatea sunt în continuare cruciale, subliniază diplomatul, încredinţat că soarta Franţei de azi e determinantă pentru soarta Europei de mâine’, notează editorii.
Director al Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de peste două decenii. Autor al mai multe volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman, Adrian Cioroianu este, conform Curtea Veche Publishing, unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic şi tematic, imaginea asupra trecutului.