AcasăStiri generaleGiurgiu: Deputatul Bogdan Bola a participat la şedinţa CLM pentru a ridica...

Giurgiu: Deputatul Bogdan Bola a participat la şedinţa CLM pentru a ridica problema incineratorului de deşeuri medicale

Deputatul Bogdan Bola (Forţa Dreptei) a participat joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM) Giurgiu, pentru a discuta despre un proiect de construire a unui incinerator de deşeuri medicale în municipiu ce ar putea deservi judeţul Giurgiu, spitalele din Bucureşti şi din judeţele limitrofe, în legătură cu care el a afirmat că a identificat şi ‘chestiuni cu caracter penal’.

‘Sunt deputat de Constanţa şi membru în Comisia de Mediu a Camerei Deputaţilor şi astăzi am venit în faţa dumneavoastră deoarece am primit şi noi, abia acum, această adresă din partea subprefectului raionului Ruse, Bulgaria, prin care ni se solicită nişte explicaţii şi nouă celor din Camera Deputaţilor cu privire la proiectul de construire a unui incinerator în municipiul Giurgiu, adresă care este din luna septembrie 2021, nu ştiu cum de nu a ajuns până în acest moment, în tot decursul acestui mandat, la Comisia de Mediu eu am fost şi secretarul acestei comisii. Din acest motiv am trimis săptămâna aceasta o interpelare atât către Ministerul Mediului cât şi către Ministerul Sănătăţii să ne răspundă la 12 întrebări fundamentale privind acest proiect. De asemenea, am trimis o adresă şi către prefectul judeţului Giurgiu, dacă are cunoştinţă, dacă intenţionează să atace într-un fel sau altul o posibilă hotărâre de consiliu local. În momentul de faţă am vrut să vin să vă spun doar că, în Comisia de mediu, intenţionez să îmi rog colegii să chemăm acolo la audieri şi la discuţii şi pe toţi cei care ar putea fi implicaţi într-un astfel de de proiect, deoarece, din punctul meu de vedere, studiind legea şi documentele pe care le am în acest moment la dispoziţie este clar că legea este încălcată şi, din punctul meu de vedere, sunt nişte chestiuni cu caracter penal acolo, dar vă voi pune cu siguranţă la dispoziţie toate documentele care ne vor veni ca să puteţi vota în cunoştinţă de cauză’, a declarat joi, în cadrul şedinţei ordinare a CLM Giurgiu, deputatul Bogdan Bola.

Şi preşedintele organizaţiei judeţene Forţa Dreptei Giurgiu, Marius Cristache, a declarat că organizaţia pe care o conduce a strâns deja peste o mie de semnături de la locuitorii din municipiu aflaţi în vecinătatea locului unde s-ar putea construi acest incinerator.

‘Avem o problemă care cred că îi interesează pe toţi locuitorii municipiului Giurgiu. Noi am făcut un memoriu şi am strâns deja peste o mie de semnături împotriva acestui incinerator care se vrea a fi construit în municipiul Giurgiu. Noi, Organizaţia Forţa Dreptei Giurgiu, solicităm autorităţilor competente să stopeze construirea incineratoriului ce se doreşte a fi executat în municipiul Giurgiu, pe şoseaua Sloboziei, la kilometrul 4’, a declarat Marius Cristache.

Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a declarat că această problemă a proiectului incineratorului durează de aproximativ doi ani de zile şi dacă până acum existau prevederi legale prin care o astfel de investiţie nu se putea construi la mai puţin de o mie de metri comunitate, din luna aprilie a acestui an au intervenit modicări legislative prin care este specificat doar faptul că astfel de obiective nu pot fi construite ‘în vecinătate’, iar aceste modificări legislative îi ridică semne de întrebate.

‘Problema aceasta cu incineratorul durează de cel puţin doi ani de zile. Aveţi foarte mare dreptate, fiindcă pe proiectul depus la Primărie specifică şi faptul că au o platformă de deşeuri temporară de 25 de metri pătraţi plus o cameră frigorifică pentru deşeurile anatomo-patologice şi deşeuri animale. Eu, în primul rând ca cetăţean, spun că mă opun acestui proiect şi m-am opus. Am văzut câteva atacuri cum că Primăria a eliberat certificat de urbanism, dar acest certificat de urbanism este un document informativ obligatoriu. În afară de acest lucru, eu am cerut toate avizele care s-au inventat în România, dar, spre surprinderea mea, după un an şi jumătate, pe repede înainte, începând din luna aprilie 2023, schimbăm legislaţia scurtând şi raza de protecţie de cinci sute de metri şi aici mă refer doar la acea platformă temporară de deşeuri care nu ar trebui să aibă loc în interiorul unei localităţi, în apropierea unei comunităţi, locuinţe sau terenuri private şi aceasta, din punctul meu de vedere, ca şi al dumneavoastră, trebuie să fie la cel puţin o mie de metri de prima vecinătate, numai că modificarea legislativă spune doar atât: în vecinătate! Acum răspundeţi-mi ce înseamnă în vecinătate? La zece metri, la cinci sute de metri, la un kilometru? Ultima mea baricadă la această dezbatere la APM a fost faptul că DSP Giurgiu s-a opus, APM Giurgiu a spus că ia act de această propunere şi că nu le va da avizul niciodată, iar eu, la urbanism, îi rog să ceară acest aviz care este şi obligatoriu’, a declarat primarul Anghelescu.

Totodată, primarul a arătat că în cazul construirii unui astfel de incinerator la Giurgiu ar trebui solicitat şi aviz transfrontalier din partea bulgară.

‘Nu a existat o transparenţă totală a acestui proiect şi nu este în dezbatere publică sau nu a a fost niciodată. Avizarea să se facă cu îndeplinirea tuturor formalităţilor şi a legislaţiei din această ţară, inclusiv cu legile şi convenţiile privind spaţiul transfrontalier. Această investiţie se vrea a fi făcută pe un teren privat. Şi consilierii municipali trebuie să ştie câteva detalii tehnice: Spitalul Judeţean Giurgiu produce undeva la şapte tone de deşeuri medicale şi anatomo-patologice pe lună, iar acel incinerator are o cameră de ardere cu o capacitate de trei sute de kilograme pe oră şi s-au luat în calcul zece ore de funcţionare zilnic, asta înseamnă între 80 şi 90 de tone lunar. La întrebarea mea de unde vor proveni celelalte deşeuri mi s-a spus că marea majoritate, de la toate spitalele din Bucureşti’, a mai afirmat Adrian Anghelescu.

Organizaţia judeţeană Giurgiu a partidului Forţa Dreptei a anunţat, în urmă cu două zile, că a demarat o campanie de strângere de semnături împotriva acestui proiect, afirmând într-un comunicat de presă că demersul autorităţilor a revoltat locuitorii din zona afectată, care au reclamat faptul că autorizarea construirii unui astfel de incinerator, chiar într-o zonă locuită, încalcă dreptul constituţional la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic.

‘De altfel, despre acest demers s-au arătat preocupate şi autorităţile locale bulgare din localitatea Ruse, aflată în imediata proximitate, care au înaintat preşedintelui Consiliului judeţean Giurgiu un memoriu semnat de subprefectul districtului Ruse’, se mai menţionează în comunicatul organizaţiei Forţa Dreptei Giurgiu. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks