În Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara (MNArT) va fi vernisată vineri, 2 iunie, de la ora 12,00, expoziţia ‘Banater Deutsche Maler’ / ‘Pictori germani din Banat’, care va vorbi despre contribuţia pe care şvabii bănăţeni au avut-o la îmbogăţirea acestui spaţiu multietnic şi multicultural, începând cu secolul XVIII, până în perioada contemporană.
Expoziţia este organizată cu susţinerea Forumului Democrat al Germanilor din Banat, sub egida celei de a XVI-a ediţii a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, având ca motto ‘Împreună, în Capitala Europeană a Culturii’.
Cunoscuţi în regiune sub denumirea de şvabi, germanii au adus în acest spaţiu limitrof al imperiului, odată cu relocarea din perioada habsburgică, o bogată moştenire culturală din Europa Centrală, contribuind astfel la conturarea melanjului cultural caracteristic regiunii, alături de români, unguri, sârbi şi evrei.
Printre artiştii care semnează lucrările incluse în această expoziţie se numără: Franz Ferch, Emil Lenhardt, Adolf Humborg, Anselm Wagner, Oskar Szuhanek, Tiberiu Bottlik, Karoly Brocky, Johann Walder şi Ştefan Jager, arată un comunicat al MNArT, remis, marţi, AGERPRES.
Operele de artă, provenite din colecţiile patrimoniului muzeal, cartează decursul antropocentrismului în arta bănăţeană, începând cu portretele din secolele XVIII şi XIX ale artiştilor care se raportau la curentul academist promovat de Academia de Arte de la Viena, până la lucrări realizate la mijlocul secolului trecut, care reflectă propaganda epocii respective. Între acestea, se disting rafinatele acuarele şi desene realizate de Ştefan Jager, supranumit şi ‘pictorul şvabilor’, care surprinde cutumele şi vestimentaţia germanilor din spaţiul rural bănăţean.
De asemenea, autoportretele realizate de aceşti artişti oglindesc o imagine onestă a creatorilor operelor de artă, subliniind prezenţa lor pe scena culturală a regiunii.
Expoziţia va fi deschisă publicului în Galeria L, până în data de 20 iulie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 13.00 – 21.00. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)