Adunarea Generală a Curţii de Apel Ploieşti susţine menţinerea reglementărilor în materia pensiilor de serviciu având în vedere principiul neretroactivităţii legii şi cerinţele de predictibilitate a statutului magistratului, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de instanţă.
Conform sursei citate, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti s-a întrunit pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la necesitatea adoptării unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii şi respectării statutului constituţional al magistraţilor.
‘În contextul demersului legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, aflat în prezent pe rolul Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti consideră necesar un dialog interinstituţional real, astfel încât o intervenţie normativă în acest domeniu să fie realizată cu respectarea standardelor constituţionale vizând principiul fundamental al independenţei justiţiei şi a cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, evitându-se astfel destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea gravă a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie’, arată sursa citată.
Potrivit acesteia, independenţa justiţiei trebuie să reprezinte dezideratul întregii societăţi, nu doar al magistraţilor.
‘În acelaşi timp, statutul magistratului impune acordarea unei remuneraţii adecvate şi a pensiei de serviciu, tocmai ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 aiin. (3) din Constituţia României. În considerarea importanţei rolului magistraţilor în apărarea statului de drept, aceste aspecte Au fost consacrate în mod constant, atât în documentele internaţionale de referinţă cât şi în legislaţia internă. (…) În acelaşi sens, instanţa de contencios constituţional a stabilit fără echivoc că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unor garanţii sociale, precum pensia de serviciu (Decizia nr. 20/ 2000, Decizia nr. 433/2013, Decizia nr. 501 /2015, Decizia nr. 45/ 2018, Decizianr. 574/ 2018, Decizia nr. 153/ 2020,Decizia nr. 900/2020)’, se precizează în comunicat.
De asemenea, se arată că pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, dar şi că pensia de serviciu pentru magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată prin prisma specificului activităţii judecătorilor şi procurorilor.
‘Prin prisma acestor considerente, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti reiterează necesitatea ca demersul legislativ care vizează modificarea drepturilor de pensie ale judecătorilor şi procurorilor să fie în concordanţă cu aceste principii consacrate de instanţa de contencios constituţional. Prin urmare, menţinerea modului de calcul al pensiei de serviciu (…) răspunde exigenţelor statuate atât de jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale, cât şi de documentele internaţionale relevante. (…) Prin prisma acestor considerente, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti apreciază că trebuie menţinute condiţiile de pensionare, atât din perspectiva modului de calcul, cât şi din cea a stagiului minim obligatoriu (20 ani), cu atât mai mult cu cât cerinţa de vechime este una consistentă, care completată cu stabilirea unei vechimi minime obligatorii doar în funcţia de judecător sau procuror va conduce inerent la retragerea din activitate la o vârstă rezonabilă’, menţionează comunicatul transmis de Curtea de Apel Ploieşti.
În context, judecătorii atrag atenţia că în adoptarea reglementărilor în acest domeniu trebuie evitată instituirea oricărei discriminări viitoare între beneficiarii pensiei de serviciu.
‘Doar în acest fel adoptarea legii putând contribui la asigurarea stabilităţii în magistratură, în caz contrar, proiectul de lege va determina creşterea considerabilă a numărului judecătorilor şi procurorilor care vor solicita eliberarea din funcţie prin pensionare, până la momentul intrării în vigoare a noii legi. Este evidentă situaţia dificilă cu care s-ar confrunta instanţele şi parchetele în ipoteza pensionării Imediate a unui număr mare de magistraţi. O astfel de perspectivă ar conduce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară, cu consecinţe care vor greva pentru mulţi ani instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea şi, astfel, vor afecta grav dreptul cetăţeanului la un proces echitabil, inclusiv în componenţa referitoare la accesul la instanţă, actul de justiţie devenind iluzoriu”, precizează sursa citată.
Astfel, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti a hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea reglementărilor în materia pensiilor de serviciu, având în vedere principiul neretroactivităţii legii şi cerinţele de predictibilitate a statutului magistratului, reluarea dezbaterilor din procedura parlamentară pentru adoptarea actului normativ în discuţie, având în vedere necesitatea participării reprezentanţilor autorităţii judecătoreşti la aceste dezbateri, dar şi reluarea dezbaterilor Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti pe proiectul de modificare a Legii nr. 303/ 2022, în sensul adoptării unor măsuri concrete că formă de reacţie a magistraţilor vizavi de intenţia legislativului de modificarea acestui act normativ.
Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti anunţă că susţine eventualele demersuri legale pe care le va întreprinde personalul auxiliar de specialitate şi conex în formă de protest asupra noilor modificări legislative cu privire la pensia de serviciu. AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă)