AcasăPoliticaMaia Sandu, despre summitul CPE: A confirmat că R. Moldova e importantă...

Maia Sandu, despre summitul CPE: A confirmat că R. Moldova e importantă pentru Europa și că vocea noastră contează

Summitul CPE din 1 iunie a confirmat că R. Moldova este importantă pentru Europa. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu într-o conferință de presă. Potrivit ei, într-un timp foarte scurt am reușit să îmbunătățim considerabil imaginea R. Moldova în lume. Șeful statului a ținut să-i mulțumească președintelui României, Klaus Iohannis, pentru ajutorul oferit în organizarea evenimentului, arată Deschide.md. 

 

Întreaga Europă a venit la noi pentru a confirma că R. Moldova este importantă, pentru a ne sprijini să îndeplinim aspirațiile cetățenilor noștri și pentru a aduce Europa acasă. Evenimentul nu vine din noroc, dar din credința că R. Moldova va reuși. Summitul a pus R. Moldova în centrul Europei și a arătat că moldovenii pot face orice își propun. Într-o perioadă relativ scurtă am reușit să îmbunătățim considerabil imaginea noastră în lume, R. Moldova nu mai e văzută ca o țară batjocorită de Kremlin, ci este percepută drept o viitoare membră a UE” a declarat șeful statului.

Maia Sandu a menționat că R. Moldova realizează un șir de acțiuni cu suportul Uniunii Europene, care au fost confirmate inclusiv în cadrul summitului CPE. Printre acestea se numără: modernizarea armatei și capacităților de apărare, scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, începând cu 1 ianuarie 2024, fortificarea securității cibernetice, construcția podului Cosăuți – Iampil, creșterea investițiilor din partea UE și acordarea suportului financiar pentru procurarea gazului. Ea a ținut să mulțumească oficialilor străini care au făcut posibilă organizarea summitului în R. Moldova.

Mulțumesc președintelui francez, Emmanuel Macron, care a propus organizarea summitului CPE în R. Moldova, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a susținut această idee. Mulțumesc președintelui român, Klaus Iohannis pentru ajutorul oferit în organizarea summitului. Evenimentul a demonstrat că aderarea R. Moldova la UE e tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor. Vocea noastră contează când se iau decizii importante” a notat șeful statului.

Anterior, și premierul Dorin Recean i-a mulțumit României pentru ajutorul acordat în organizarea evenimentului.

R. Moldova a găzduit pe 1 iunie Summitul Comunității Politice Europene, reunind, în premieră, 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Articolul Maia Sandu, despre summitul CPE: A confirmat că R. Moldova e importantă pentru Europa și că vocea noastră contează apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks