Peste 1.000 de persoane au vizitat, în minivacanţa de Rusalii, expoziţia unicat care prezintă maşinile lui Leonardo da Vinci şi tehnica de luptă a Imperiului Roman, organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş sub patronajul Institutului Italian de Cultură Bucureşti şi al Muzeului ‘Leonardo da Vinci’ din Italia.
Potrivit UMFST Târgu Mureş, numai de Ziua Internaţională a Copilului, la evenimentul UMFSmarT Kids, organizat în expoziţiile ‘Imperiul roman – Tehnologia învingătorilor’ şi ‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’, amenajate în campusul universităţii, au participat circa 800 de persoane, în special copii.
Cele două expoziţii, ‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’ şi ‘Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor’, cuprind invenţiile tehnice, dar şi reproduceri de tablouri şi fresce, aparţinând geniului renascentist Leonardo da Vinci, precum şi tehnica de luptă folosită de Imperiul Roman.
Expoziţia interactivă ‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’ este structurată pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşinării şi concepte pentru construcţii civile, maşini militare, în timp ce în cadrul expoziţiei ‘Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor’ există 44 de exponate, maşinării inovatoare, armuri purtate de soldaţi şi de celebri gladiatori din Roma Antică.
‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’ este compusă din replici fidele ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schiţele originale ale acestuia şi realizate de pricepuţi meşteşugari italieni – multe dintre modele fiind interactive, adică 14 dintre cele peste 40 de exponate.
Invenţiile geniale ale lui Leonardo da Vinci, bazate pe cercetări ştiinţifice, prezintă machete confecţionate cu ingeniozitate după schiţele inventatorului. Majoritatea sunt invenţii personale, unele au fost realizate, altele nu, mai ales aparatele de zbor, pentru că atunci tehnologia nu permitea acest lucru, dar în imaginaţia lui şi după cunoştinţele lui acest lucru nu era imposibil. Desigur, în acea perioadă s-a înţeles această invenţie, dar multe dintre acestea au devenit realitate după sute de ani.
Printre exponatele de la Târgu Mureş se regăsesc arme – tunul orgă, mortiere, care de război cu buzdugane, cu coase, unele care nu au fost realizate niciodată, rămânând doar stadiul de desen – precum şi elemente de artă inginerească, cum ar fi o serie de utilaje folosite în construcţii.
În expoziţiile de la Târgu Mureş pot fi admirate o serie de invenţii ale lui Leonardo din secolele XV-XVI, folosite cu succes în zilele noastre, între acestea regăsindu-se paraşuta, gândită ca o structură cu formă piramidală, cusută din lenjerie de pat: ‘Dacă un om are un cort de pânză din care au fost eliminate toate găurile şi acesta are 12 braţe în diametru şi 12 braţe în înălţime, atunci va putea să se arunce de pe orice punct aflat la mare înălţime fără să sufere nicio accidentare’.
Nimeni nu a avut curajul să experimenteze paraşuta confecţionată din cearşaf gândită de Leornardo da Vinci, până în anul 2000, când cascadorul Adrian Nichols a construit o astfel de paraşută şi s-a aruncat de pe un pisc. Cascadorul a subliniat faptul că paraşuta lui Leonardo oferă o călătorie în aer mult mai lină decât cele actuale.
La capitolul ‘Maşini de zbor’ găsim şi un planor construit după schiţele inventatorului, din 1488, dar care nu a fost realizat în timpul vieţii sale. Potrivit schiţelor lui Leonardo, la acest planor partea interioară a aripilor era fixată, iar la vârfurile lor era prevăzut cu nişte părţi reglabile. Abia în secolul al XX-lea s-a construit un prototip după acest proiect.
În timpul lucrărilor de restaurare a ‘Codex Atlanticus’ din anii 1960, între lucrările lui Leonardo a fost descoperit desenul unei biciclete. Unii consideră că desenul i-ar fi aparţinut unui elev al maestrului, Gian Giacomo Caprotti, cunoscut sub numele Salai (1480-1524), care ar fi copiat ideea originală sau desenul lui Leonardo, întrucât numele acestuia este singurul cuvânt scris pe acea coală. Alţi cercetători spun că stilul desenului ar corespunde mai multor schiţe ale lui Leonardo, dar indiferent cine este autorul, prototipul realizat în perioada 1962-1972 s-ar fi dovedit nefuncţională.
O altă invenţie revoluţionară expusă este robotul sau automaton-ul, adică un cavaler robotizat, care era capabil să imite mişcări umane simple: să meargă, să se aşeze, să îşi mişte capul şi să îşi ridice viziera graţie unui sistem de scripeţi şi roţi zimţate.
Printre invenţiile lui Leonardo da Vinci mai regăsim tancul, folosit pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), dar gândit de Leonardo da Vinci cu 500 de ani mai devreme. În expoziţie putem vedea primul tanc blindat, o maşinărie greoaie, care are forma unei carapace de broască ţestoasă, care se deplasa prin manevrarea din interior de către opt oameni. Această carapace are 36 de puşti care ies prin pereţii carcasei, oferind un unghi de tragere de 360 de grade, iar în interior cei opt bărbaţi făceau tancul deplasabil cu ajutorul unui sistem de transmisie acţionat manual prin intermediul unor manivele.
De asemenea, căruciorul cu propulsie, descoperit în desenele inventatorului abia la începutul secolului al XX-lea. Acest cărucior a fost creat pentru a fi utilizat în spectacole de teatru şi putea să se deplaseze fără a fi împins de cineva, graţie unui arc spiralat care funcţiona după principiul jucăriilor întoarse cu o cheie. Sistemul de direcţie era controlat printr-un set de frâne poziţionate pe axul transmisiei, dar unii specialişti susţin că, la cum arată, această maşinărie putea să execute doar viraje la dreapta.
Între atracţiile lui Leonardo se mai regăsesc o serie de schiuri masive, care ar putea să-i permită omului să se deplaseze pe apă, ajutat de nişte bastoane.
‘Expoziţia ‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’ se înscrie în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Aflată în circuitul internaţional din 2003, a inclus 82 de oraşe, 28 de ţări şi 5 continente, stabilind un număr record de vizitatori, peste 12 milioane, la nivel mondial’, a precizat UMFST.
Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor din perioada renascentistă.
Cea de-a doua expoziţie din incintă, ‘Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor’ poate fi admirată în paralel cu cea despre maşinile lui Leonardo da Vinci în cadrul aceluiaşi spaţiu expoziţional, amenajat în Sala Polivalentă a UMFST Târgu Mureş.
‘Expoziţia dedicată nu doar pasionaţilor de istorie, ci tuturor celor fascinaţi de secretele celui mai puternic imperiu din istoria omenirii, oferă publicului larg posibilitatea de a admira maşinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară şi tehnologii civile, armuri impresionante purtate de soldaţi şi de celebri gladiatori, reconstruite de artizanii şi specialiştii de la Muzeul ‘Leonardo da Vinci’ din Florenţa, Italia. Expoziţia cuprinde şi o serie de elemente vestimentare, uniforme purtate de soldaţi, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase, dar şi obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeii romane. Conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcţiilor şi a progresului imperiului, apeducte, poduri, viaducte, precum şi alte elemente construite pentru eficienţa în luptă, berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta vor încânta vizitatorii’, precizează UMFST Târgu Mureş.
În expoziţie găsim catapulta romană, folosită pentru proiectarea unor obiecte (bolovani, ghiulele, butoaie cu smoală) către ziduri sau armate, fiind inventată aproximativ în anul 400 î.Hr. Fireşte, regăsim şi numeroase informaţii despre echipamentul infanteriei din opera lui Polybius, Polybios sau Polibiu (cca 208 – cca 120 î.Hr.), care descrie în opera sa echipamentul de război pe baza propriilor observaţii.
Echipamentul consta în scut, coif, platoşă, cnemide, pilum (suliţă) şi sabia spaniola (gladius). De asemenea, aflăm că erau mai multe metode de atac: prin înfometare, şiretenie sau prin luarea cu asalt, iar prin acestea romanii îşi determinau duşmanii să cedeze. În bătălii, romanii foloseau artilerie uşoară pe câmpul de luptă, (de exemplu carrobaliste), iar maşinile de luptă, de două tipuri – cu un braţ şi cu două braţe – erau deservite de artilerişti care proveneau din cohorte şi nu formau o unitate separată.
Despre asediile romanilor se spune că erau realizate cu foarte mari eforturi şi erau considerate, de obicei, ‘mari realizări ale împăraţilor’. Atacarea cetăţilor era foarte dificilă, fiindcă apărarea avea mai multe avantaje decât asediatorii, dar că armata romană profesionistă a reuşit să schimbe acest echilibru de forţe, având capacitatea să cucerească orice loc fortificat. Şi aceasta, fiindcă deţinea o tehnologie de asediu foarte bună, ceea ce îi conferea un mare avantaj în faţa inamicilor.
Expoziţiile ‘Maşinile lui Leonardo da Vinci’ şi ‘Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor’, reunite pentru prima dată în acelaşi spaţiu expoziţional, pot fi vizitate gratuit până în data de 15 iunie la Sala Polivalentă a UMFST Târgu Mureş.