AcasăStiri generale'Zilele redutelor culturale din Transilvania şi Banat', la Teatrul German de Stat...

‘Zilele redutelor culturale din Transilvania şi Banat’, la Teatrul German de Stat din Timişoara

La Teatrul German de Stat din Timişoara (TGST) va fi vernisată, vineri, la ora 17.00, expoziţia fotodocumentară realizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în cadrul unui demers cultural intitulat ‘Zilele redutelor culturale din Transilvania şi Banat’, care îşi propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune din Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov.

Proiectul se bazează pe cercetarea şi documentarea istoricului şi a specificului redutelor culturale din trei centre urbane din Transilvania şi Banat, respectiv Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, prin valorificarea în forma unei expoziţii fotodocumentare a istoricului şi a specificului redutelor culturale din cele trei oraşe, precum şi conceperea şi prezentarea publică a unui program cultural şi artistic specific celor trei redute culturale, arată un comunicat al TGST, remis, luni, AGERPRES.

Expoziţia vrea să evidenţieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, rolul celor trei instituţii de cultură din Timişoara, Braşov şi Cluj, respectiv, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Teatrul German de Stat Timişoara şi Centrul Cultural Reduta Braşov, felul în care, de-a lungul timpului, s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalităţi ale vremii au trecut pragul acestora.

În expoziţie vor fi punctate concret datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziţie de fiecare instituţie.

Expoziţia ‘Redutele culturale din Transilvania şi Banat’ cuprinde 20 de panouri printate color, pe fiecare dintre acestea fiind expuse patru fotografii ale fiecărei clădiri, însoţite de texte explicative şi de trimiteri la sursele de informare. Reduta culturală de la Sighetul Marmaţiei va fi prezentă prin includerea pe câteva panouri a unor informaţii şi fotografii cu istoricul şi importanţa acestei clădiri.

Vineri seara, de la ora 19.00, Teatrul German de Stat Timişoara prezintă spectacolul ‘Oameni. De vânzare’, de Carmen Lidia Vidu, în regia semnată de Carmen Lidia Vidu. Este un proiect de teatru documentar care reuneşte filmul, teatrul şi fotografia. ‘Oameni. De vânzare’ expune situaţia comerţului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduţi Republicii Federale Germane.

Sâmbătă, între orele 10.00 – 15.00, vor avea loc mai multe ateliere de teatru, balet şi etnografie susţinute de echipele Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Teatrului German de Stat Timişoara şi ale Centrului Cultural Reduta Braşov. De la ora 19.00, Centrul Cultural Reduta Braşov organizează, în sala Teatrului German, spectacolul Euphoria, o combinaţie de balet clasic şi contemporan, în care tinerele balerine interpretează fragmente din lucrări clasice recunoscute internaţional cum sunt ‘Rondo alla turca’ de W. A. Mozart, ‘Lacul lebedelor’ de P. I. Ceaikovski, ‘Rapsodia Română’ de George Enescu, ‘Vrăjitorul din Oz’ sau opera ‘Lakme’ de Leo Delibes, precum şi un moment coregrafic de dans contemporan pe melodia Wade in the water a celor de la Alvin Ailey American Dance Theater.

Istoria redutelor culturale începe în Viena secolului XVIII, odată cu îndepărtarea fronturilor războaielor turco-austriece de capitala Imperiului Austriac. Urbaniştii vienezi au ales să răspundă creativ provocării ridicate de demantelare a sistemului defensiv al oraşului, prin transformarea mai multor redute militare în săli de bal pentru publicul larg, în care puteau intra până la 3.000 de persoane. Transilvania şi Banatul, fiind parte a Imperiului Austriac încă de la sfârşitul secolului XVII, au preluat în mod natural ‘moda’ de la capitală. Astfel, în secolul XIX sunt edificate în Transilvania şi Banat săli de spectacole, arte şi cultură, recunoscute ca atare de întreaga comunitate sub denumirea de redute. Deşi au existat în mai multe oraşe, cele care au rezistat probei timpului sunt cele din Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Sighetul Marmaţiei.

Fiecare partener propune o activitate reprezentativă pentru specificul activităţii proprii: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca aduce o expoziţie fotodocumentară şi un atelier educaţional etnografic, Teatrul German de Stat Timişoara vine cu un spectacol de teatru şi un atelier educaţional de teatru, iar Centrul Cultural Reduta Braşov prezintă un spectacol de balet şi un atelier educaţional de balet.

Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în etapa I/2023, implementat de Centrul Cultural Reduta Braşov.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks