Acasă93Bihor: Câştigătorii primei ediţii a Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială se aleg marţi

Bihor: Câştigătorii primei ediţii a Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială se aleg marţi

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Bihor organizează marţi, la Teatrul Regina Maria din Oradea, concursul de planuri de afaceri rezultate în urma Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială pentru tineri, desfăşurat în premieră în Bihor, începând cu luna martie, în cinci colegii naţionale bihorene.

Juriul care va selecta cele trei planuri de afaceri câştigătoare este alcătuit din antreprenorii Gabriel Ciordaş (firma IT Creatopy) şi Bogdan Rădulescu (fondatorul Festivalului Untold).

Peste 700 de elevi bihoreni au participat la orele de educaţie antreprenorială susţinute de către antreprenori locali în prezentările interactive din cadrul Maratonului, în cinci colegii naţionale din judeţul Bihor. Trei sunt din Oradea – ‘Eminescu’, ‘Gojdu’ şi ‘Ghibu’, şi câte unul din Beiuş – ‘Vulcan’ şi Marghita – ‘Goga’, şcoli cu rezultate excelente obţinute de către elevi la Evaluarea naţională şi la Bacalaureat.

În judeţul Bihor, acest proiect al maratonului de educaţie antreprenorială a fost organizat de preşedinta CONAF Bihor, Elizabeth Balla, psiholog clinician de profesie, vicepreşedinta CONAF Bihor, Dr. Flori Bicăzan, coach şi specialist în programare neurolingvistică (NLP) şi Emese Balog, psiholog şi trainer.

Cinci antreprenori de succes le-au vorbit copiilor despre povestea lor în domeniu, despre provocări şi modul în care au reuşit în afaceri, dând elevilor posibilitatea să pună numeroase întrebări.

Potrivit preşedintei CONAF Bihor, pe lângă contribuţia adusă la înfiinţarea de noi întreprinderi, educaţia antreprenorială îi va ajuta pe tineri să îşi dezvolte capacitatea de inserţie profesională şi să manifeste un spirit mai accentuat în activitatea lor din cadrul organizaţiilor existente, la nivelul sectoarelor social, public şi privat.

‘Este nevoie ca tinerii să fie mentoraţi într-un mediu antreprenorial competitiv, de calitate, pentru a putea creşte viitori intraprenori şi antreprenori pregătiţi pentru piaţa muncii. Intraprenorii sunt angajaţii companiilor care au mentalitate de antreprenor. Pentru că angajaţii, de obicei, au mentalitate de angajat şi asta trage foarte mult în urmă atât companiile, cât şi persoana respectivă. Nu te poţi dezvolta dacă abia aştepţi ora patru. Dar dacă are o mentalitate de antreprenor şi gândeşte la propria dezvoltare şi câştig, el vine chiar cu idei, se implică, ajutând firma respectivă şi pe sine, fără a-şi asuma riscurile care decurg din începerea unei noi afaceri. Această educaţie este de viitor pentru tinerii din ziua de azi, într-o piaţă a muncii în schimbare,’ a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedinta CONAF Bihor, Elisabeth Balla.

Organizatorii acestui maraton de educaţie au urmărit, ca obiective, dezvoltarea spiritului antreprenorial, susţinerea punerii în practică a celor mai bune idei şi, nu în cele din urmă, exersarea muncii în echipă.

‘Adolescenţii, tinerii din acest proiect au învăţat distribuţia corectă a rolurilor în echipă. Acest fapt am dorit noi să-l dezvoltăm: să înţeleagă că fiecare are rolul său în echipă, nu neapărat trebuie să fii lider ca să ai un rol foarte bine stabilit, pentru că fiecare rol este important,’ a subliniat Elisabeth Balla.

Fiecare liceu a fost solicitat să-şi formeze două echipe şi să elaboreze câte două planuri de afaceri pentru concursul judeţean. Proiectele echipelor participante la Maraton au fost centralizate până la data de 15 mai 2023, urmând ca acestea să fie jurizate şi premiate în festivitatea de marţi.

‘Sunt idei ale unor copii inventivi, ei vin cu tot felul de idei, mai ales combinate cu domeniul Inteligenţei Artificiale, pentru că asta le place foarte mult,’ a precizat Elisabeth Balla.

Potrivit informaţiilor oferite de vicepreşedinta CONAF Bihor, dr. Flori Bicăzan, festivitatea pentru Concursul de planuri de afaceri al elevilor va debuta cu scurte speech-uri ale gazdelor, primarul municipiului Oradea, reprezentantul IŞJ, dar şi al preşedintei CONAF, Cristina Chiriac.

După prezentarea planurilor de afaceri de către liceeni, juriul alcătuit din Gabriel Ciordaş (firma IT Creatopy) şi Bogdan Rădulescu (fondatorul Festivalului Untold) va analiza proiectele. Se vor puncta ideea de afaceri, punerea în aplicare, rezultatele prevăzute prin planul de afaceri, lucrul în echipă prin identificarea rolului corect pentru fiecare membru al echipei, precum şi modalitatea de prezentare în faţa juriului.

În timpul jurizării va avea loc un panel vocaţional, cu trei antreprenori: avocatul Răzvan Doseanu, fotbalistul Claudiu Keşeru şi antreprenorul Eugen Cocean. Aceştia vor vorbi celor aproape 400 de liceeni din sala teatrului despre importanţa alegerii vocaţiei în viaţă.

‘Modelele vii de antreprenori pe care copiii au şansa să le vadă pot fi surse de inspiraţie la această vârstă. Şi de neuitat. Ne dorim să impactăm cât mai mulţi tineri, a precizat Flori Bicăzan.

Câştigătorii primelor trei locuri vor fi premiaţi şi se vor califica la etapa naţională a maratonului care va avea loc în 12 iunie, în Bucureşti, unde vor concura cu cele din alte zece municipii, plus Capitala. Selecţia va avea loc pe baza dosarelor întocmite cu planul de afaceri. Dacă pe judeţ, premiile ajung până la 3.000 de lei (locul I), la Bucureşti, însă, acestea vor fi mult mai consistente, cu burse de merit acordate de Microsoft.

Maratonul de Educaţie Antreprenorială este parte a ‘Pactului pentru Educaţie Antreprenorială’ semnat în 2022 la nivel naţional de CONAF şi Ministerul Învăţământului pentru următorii patru ani, prin care vor susţine dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalităţi noi şi creative de predare şi învăţare.

Evenimentul bihorean este organizat de către Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks