Italia este unul dintre principalii investitori din România, cu peste 23.000 de companii cu capital italian, a precizat ambasadorul Alfredo M. Durante Mangoni.
În mesajul transmis cu ocazia celei de-a 77-a aniversări de la proclamarea Republicii Italiene, diplomatul a evidenţiat că relaţiile economice şi comerciale dintre cele două ţări sunt ‘solide şi echilibrate’. Italia este al doilea furnizor şi al doilea client al României. Schimburile comerciale sunt ‘în continuă creştere’ astfel încât, la sfârşitul anului 2022, au atins nivelul de circa 20 de miliarde de euro.
‘Italia este, de asemenea, unul dintre principalii investitori din România, confirmând cât de integrate şi complementare sunt cele două sisteme de producţie şi este principalul investitor după numărul de societăţi înregistrate. Peste 23.000 de companii cu capital italian sunt prezente în sectoare precum energia nucleară şi regenerabilă, infrastructură, agricultură, industria manufacturieră, mecanica de precizie, dar şi în servicii în slujba omului, sănătate, formare şi multe altele’, a precizat ambasadorul Italiei la Bucureşti.
El a invocat ‘numeroasele vizite recente’ care au contribuit la întărirea legăturilor bilaterale şi au subliniat interesul noului guvern italian faţă de România: vizita viceprim-ministrului şi ministrului afacerilor externe din noiembrie, vizita ministrului apărării la Baza Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, misiunea bilaterală a ministrului Întreprinderilor şi al Made in Italy. Totodată, peste câteva zile, o delegaţie la nivel înalt a Senatului va veni la Bucureşti.
‘Finalizăm o Declaraţie reînnoită privind Parteneriatul Strategic consolidat, cadrul pentru o colaborare din ce în ce mai amplă în multe domenii: de la educaţie la sănătate, de la muncă la mediu şi la tranziţia energetică, incluzând cooperarea judiciară şi poliţienească, apărarea şi diversele sectoare economice. Împreună, putem face faţă provocărilor comune şi putem construi un viitor mai bun pentru cetăţenii noştri’, a precizat Alfredo M. Durante Mangoni.
El a menţionat că Italia colaborează cu România pentru a implementa principalele sale proiecte strategice, precum aderarea la spaţiul Schengen sau la OCDE.
‘Colaborăm cu România pentru a implementa principalele sale proiecte strategice, fie că este vorba de aderarea la spaţiul Schengen sau de aderarea la OCDE. Angajamentul nostru comun faţă de democraţie, drepturile omului şi statul de drept ne face parteneri valoroşi, mai ales într-un context internaţional profund marcat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Italia şi România au demonstrat imediat o colaborare fără precedent în beneficiul securităţii europene şi atlantice’, a precizat ambasadorul.
Potrivit acestuia, Italia apreciază solidaritatea şi sprijinul României în apărarea suveranităţii şi independenţei Ucrainei. Totodată, a precizat că ţara sa a intensificat prezenţa militară în România pentru a întări flancul estic al NATO pornind de la bazinul strategic al Mării Negre.
‘Forţele noastre armate au conlucrat umăr la umăr, făcând schimb de informaţii, resurse şi strategii, pentru a proteja zonele cele mai vulnerabile şi a păstra securitatea graniţelor noastre europene. Ne-am implicat în consolidarea rezilienţei partenerilor noştri, în special în Marea Mediterană şi Sudul global, abordând provocările legate de controlul imigraţiei, de ameninţările cu dezinformarea, de sustenabilitatea sistemelor alimentare (conferinţa de Stocktaking de la Roma din luna iulie), de stabilitatea regiunii MENA, în special cu ocazia celei de-a noua ediţii a Med-Dialogues’, a precizat el.
De asemenea, a subliniat dorinţa guvernului italian de a conta pe sprijinul şi implicarea României în candidatura prioritară de a găzdui Expoziţia Universală Expo 2030 la Roma. Italia intenţionează să dedice acest eveniment regenerării urbane şi incluziunii.
‘Roma este emblema unei naţiuni cu mai multe faţete, care ştie să armonizeze vechiul şi noul. Regenerarea teritoriilor noastre sub ameninţarea schimbărilor climatice şi a efectelor lor devastatoare; diversitatea şi incluziunea comunităţilor noastre; sustenabilitatea aglomerărilor urbane şi economia circulară; descentralizarea şi mobilitatea; conectivitatea digitală ca forţă motrice pentru dezvoltarea economică şi incluziunea socială. Acestea sunt temele pe care Italia şi Roma intenţionează să le întruchipeze prin intermediul Expoziţiei Universale’, se arată în mesaj.
Totodată, Alfredo M. Durante Mangoni a remarcat rolul antreprenorilor italieni din România şi al românilor care locuiesc în Italia în formarea unei ‘punţi vitale’ între cele două naţiuni.
‘Italienii care au ales România drept a doua patrie îşi aduc contribuţia la societatea românească prin talentul, experienţa şi dăruirea lor. Acestora le mulţumesc şi îi felicit. La rândul lor, românii care au găsit un nou început în Italia s-au integrat bine în comunităţile locale, îmbogăţindu-le prin munca lor. Aceşti cetăţeni reprezintă lucrul cel mai bun în relaţiile noastre. Mă gândesc şi la angajamentul multor cetăţeni italieni şi români în sfera socială, alături în asociaţii şi ONG-uri care se pun în slujba a sute de persoane aflate în condiţii de sărăcie şi în dificultate în fiecare zi’, a precizat el.
Diplomatul le-a mulţumit autorităţilor române pentru solidaritatea de care au dat dovadă cu ocazia inundaţiei care a afectat provincia Emilia Romagna. De asemenea, a precizat că schimburile culturale dintre cele două ţări au o ‘valoare inestimabilă şi formează o moştenire comună’ de artă, muzică şi literatură.
‘Prezenţa culturală italiană îşi propune să devină mai creativă, realizând iniţiative dedicate artei, cinematografiei, teatrului, designului, enogastronomiei din ţara noastră. În acest fel putem sprijini o înţelegere reciprocă mai profundă şi mai actuală, capabilă să depăşească clişeele şi să se adreseze inclusiv celor mai tineri. Acum câteva zile am surprins cu mândrie un semnal clar al bogăţiei legăturilor noastre şi al potenţialului acestora, datorită prezenţei Italiei ca invitat de onoare la Bookfest’, a afirmat el.
Alfredo Durante Mangoni a adăugat că relaţiile politice, economice, culturale şi umane constituie o legătură ‘unică şi specială’ între cele două popoare. Totodată, ziua naţională a Italiei reprezintă şi un ‘prilej de reflecţie’ asupra viitorului comun al celor două ţări.
‘Istoria noastră comună, care datează din epoca lui Traian, a creat o moştenire comună. Limbile noastre sunt gemene, ambele descendente din latină şi aparţinând familiei romanice. La fel şi culturile noastre, care au ştiut să dialogheze sub semnul latinităţii. (…) Privind către viitor, sunt convins că putem atinge împreună obiective extraordinare. Italia şi România, unite de istorie şi de o viziune comună pentru un viitor mai bun, pot consolida parteneriatul politic, pot întări relaţiile economice, pot promova schimburile culturale şi pot susţine comunităţile noastre transnaţionale’, a precizat ambasadorul.