Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovaţi, a transmis, marţi, pe Twitter, preşedintele Klaus Iohannis.
‘Rusia şi agresorii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere. Gândurile noastre sunt alături de toţi cei afectaţi de acest atac oribil’, a completat şeful statului pe platforma de socializare.
Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi scandalizat de atacul împotriva unui baraj hidroelectric din Ucraina, atac ce ‘demonstrează încă odată’, potrivit lui, ‘brutalitatea războiului dus de Rusia’, informează AFP.
Distrugerea barajului Kahovka este ‘un act scandalos’ care ‘pune în pericol mii de civili şi cauzează grave distrugeri mediului’, a scris Stoltenberg pe Twitter.
Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.
Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.
Barajul Kahovka, situat în zonele din regiunea Herson ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, a fost parţial distrus marţi, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de această distrugere.
Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite inclusiv alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Amenajat pe fluviul Nipru în 1956, în timpul perioadei sovietice, acest baraj este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina.