Asociaţia Culturală Arte-Factum şi artistul vizual Mihai Donici inaugurează, joi seara, proiectul ‘Aşteptându-l pe Brâncuşi’, care prezintă o serie de 20 de expoziţii outdoor de etnosculptură, în Piaţa Unirii din Timişoara, între orele 19.00 – 22.00.
Expoziţia de trei ore aduce în faţa publicului din Capitala Culturală Europeană 2023 un număr de 20 de etnosculpturi din artefacte vechi care prefigurează lumea formelor lui Brâncuşi.
Pe durata a cinci luni, vor fi expuse săptămânal câte 20 de etnosculpturi de medii şi mari dimensiuni şi ‘Sperie-ciori’ – rapel la motive din mitologia populară română – etnomarionete uriaşe, de trei metri, într-un performance vizual-sonor. Conceput ca o intervenţie urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experienţă imersivă în interiorul unei mari culturi populare şi a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoţeşte expoziţiile este interactiv, publicul fiind invitat să bată toacele şi să mânuiască ‘sperie-ciorile’. Expoziţiile au şi rolul de a pregăti publicul autohton şi pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziţiei ‘Brâncuşi’ din toamna acestui an, anunţă Asociaţia Arte-Factum, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de cinci luni şi va cuprinde expoziţii de câte trei ore la monolitul din Piaţa Unirii, în fiecare joi, între orele 19.00 – 22.00. Expoziţiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind pentru fiecare eveniment altele, rezultând configuraţii plastice mereu diferite.
Proiectul este finanţat prin Programul cultural naţional Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
La sfârşitul lunii septembrie, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara va găzdui cea mai mare expoziţie dedicată marelui sculptor universal, în România, intitulată ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’, parte a programului TM2023.