Universitatea Transilvania din Braşov (UniTBv) va avea, pentru admiterea din această vară, 10.840 de locuri, la licenţă şi masterat, şi vor fi cu aproximativ 200 de locuri la buget mai multe ca anul trecut, a anunţat, vineri, conducerea instituţiei de învăţământ superior într-un comunicat de presă.
Astfel, pentru programele de studii de licenţă vor fi disponibile aproape 3.000 de locuri la buget, cu aproximativ 200 mai multe faţă de anul trecut, precum şi alte peste 3.000 de locuri la taxă, la care se adaugă 1.470 de locuri la programele de studii de licenţă la distanţă sau cu frecvenţă redusă.
Pentru programele de studii de masterat vor fi scoase la concurs peste 1.300 de locuri la buget şi aproape 1.800 de locuri la taxă.
De asemenea, candidaţii olimpici sau cei care sunt şefi de promoţie ai liceelor din care provin sau cei care vor obţine media 10 la bacalaureat vor fi admişi la facultate fără concurs, pe un loc la buget şi vor primi din partea Universităţii Transilvania un laptop şi dacă este nevoie, cazare şi masă gratuite.
La fel ca şi în anii precedenţi, şi de această dată Universitatea Transilvania din Braşov oferă locuri speciale pentru candidaţii cu dizabilităţi, cei de etnie romă, cei de la liceele din mediul rural şi pentru românii de pretutindeni.
Înscrierea pentru admiterea la Universitatea Transilvania din Braşov se face online (pe admitere.unitbv.ro), prin aplicaţia dedicată, unde candidaţii trebuie să-şi completeze datele personale şi să încarce documentele solicitate.
Aplicaţia de înscriere va fi deschisă până în 15 iulie, iar primele rezultate vor fi afişate în 20 iulie, pe site-urile facultăţilor.
La majoritatea facultăţilor admiterea se face pe baza notelor de la bacalaureat, excepţie făcând patru facultăţi unde vor fi probe scrise şi/sau practice. La Facultatea de Medicină (toate programele de studii), precum şi la programul de studii Kinetoterapie şi motricitate specială de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane admiterea va consta şi într-un examen scris (test grilă), în timp ce la Facultăţile de Muzică, de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane şi de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, admiterea va consta din probe practice şi de competenţe.
Taxele de şcolarizare şi cele de înscriere rămân neschimbate: 200 de lei este taxa de înscriere la toate facultăţile, excepţie face Facultatea de Medicină, programul de studii ‘Medicină’ unde aceasta este de 250 de lei, iar taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 3.500 şi 7.000 de lei pe an. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)