Prezenţa unui urs într-o zonă neobişnuită din judeţul Olt a fost surprinsă de o cameră de supraveghere amplasată într-o pădure din comuna Topana de administratorul fondului de vânătoare, potrivit primarului localităţii, Gheorghe Barbu.
Edilul susţine că până acum nu a mai fost văzut vreun urs în zonă, însă în zilele precedente au fost văzute urme de urs pe terenurile agricole din împrejurimi.
‘Am aflat de la pădurarul din zonă că au văzut pe camere, la un loc de alimentat pentru mistreţi, a apărut un urs, l-au surprins azi dimineaţă, la ora 4 şi câteva minute. Pare un adult. Sâmbătă am văzut primele urme pe terenuri agricole, prin localitate şi le-am spus oamenilor să nu se mai ducă în pădure, pentru că e o perioadă în care merg să culeagă ciuperci. În pădurile din împrejurimi, din judeţul Argeş au mai fost văzuţi urşi, chiar au atacat la Cuca (Argeş). La noi în pădure a fost filmat de o cameră de supraveghere amplasată de administratorul fondului de vânătoare la un punct de hrană pentru animale, pentru mistreţi. Este undeva la 500 de metri de primul sat ‘, a declarat primarul Gheorghe Barbu.
Edilul crede că este posibil să fie vorba de urs relocat din altă zonă şi arată că în pădurile din localitate sunt mistreţi, şacali, căpriori, nu şi urşi.
‘Eu nu am mai auzit, n-a existat în istoria comunei, nu am auzit nici de la bătrâni să spună de urşi la Topana. E posibil să fie relocaţi, părerea mea, că nu mai scapă de ei din oraşele de la munte. La noi sunt şacali, au reapărut mistreţii, sunt căpriori, dar urşi n-au fost’, a adăugat primarul comunei Topana.
Paznicul de vânătoare din zonă, Dan Oproiu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că ursul surprins în imagini de camera de supraveghere din pădurea din Topana este probabil în tranzit, în condiţiile în care recent au fost atacuri ale urşilor în localităţi învecinate din judeţul Argeş.
Totodată, paznicul de vânătoare a subliniat că prezenţa ursului la Topana ar trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru autorităţi, care ar trebuie să ia măsuri pentru diminuarea numărului de urşi, astfel încât aceştia să nu fie împinşi să coboare de la munte.
‘La noi nu e zonă în care să stea urşii, pădurile sunt mici. E un semnal de alarmă şi faptul că e în tranzit, că ei au coborât, că ajung foarte uşor dinspre munte, coboară de la munte unde sunt foarte mulţi şi ursul bătrân îi alungă pe cei mai tineri. A fost la 500 de metri distanţă de sat, se vor duce spre sud. Am auzit că ar fi fost observate urme şi în alte localităţi din zona de nord a judeţului, la Tătuleşti ar fi fost văzute urme, la Sâmbureşti. Nu ştim cine se ocupă de programul de relocare, s-ar putea să fie relocaţi din alte păduri’, a conchis Oproiu’.