AcasăStiri generaleIGI: Peste 5.400 de cereri de azil - înregistrate în 2023

IGI: Peste 5.400 de cereri de azil – înregistrate în 2023

Un număr de 5.406 de cereri de azil au fost înregistrate anul acesta, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), transmis, marţi, AGERPRES.

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.418 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

De asemenea, transmite sursa citată, din 18 martie 2022 şi până pe 19 iunie 2023, au fost emise 135.833 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.

Conform datelor statistice, din anul 1991 şi până în prezent, aproximativ 71.000 de persoane au solicitat azil în România, fiind originare din aproape 70 de state ale lumii.

Ziua Mondială a Refugiatului este marcată în centrele regionale de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil din Bucureşti, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Rădăuţi şi Timişoara, prin sesiuni informative, competiţii sportive, drumeţii, activităţi cultural artistice şi recreative de familiarizare cu valorile, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, organizate cu sprijinul organizaţiilor nonguvernamentale partenere, precizează IGI.

Scopul activităţilor organizate, săptămâna aceasta, la nivelul centrelor regionale de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil din subordinea instituţiei este promovarea, cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

Potrivit sursei menţionate, Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată, anual, pe 20 iunie, reprezentând ‘curajul şi rezistenţa’ a milioane de persoane forţate să-şi abandoneze casele din cauza conflictelor şi abuzurilor asupra drepturilor omului. Unele dintre acestea ajung în România, în căutarea unui loc care să le ofere protecţie şi în care să-şi reclădească o nouă viaţă.

Ziua Mondială a Refugiatului reprezintă un prilej de conştientizare a situaţiei milioanelor de persoane deplasate forţat din cauza conflictelor. Marcarea acestei zile reprezintă, totodată, un moment de reflecţie asupra provocărilor şi eforturilor derulate de toţi actorii implicaţi în vederea identificării unor soluţii durabile la problematica refugiaţilor, se mai arată în comunicatul IGI.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks