AcasăStiri generaleBistriţa-Năsăud: Tribunalul judeţean îşi suspendă activitatea, în semn de protest faţă de...

Bistriţa-Năsăud: Tribunalul judeţean îşi suspendă activitatea, în semn de protest faţă de modificările anunţate la pensiile magistraţilor

Adunarea generală a judecătorilor din Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis, marţi, ca începând cu data de 21 iunie, să suspende activitatea instanţei, în semn de protest faţă de modificările anunţate la legea privind statutul judecătorilor, pe care le consideră ‘total netransparente’, potrivit comunicatului postat pe site-ul tribunalului.

Acestui protest i s-au raliat judecătorii de la Bistriţa şi Năsăud, însă cei de la Beclean consideră că adoptarea unei forme de protest nu este utilă la această dată, ţinând cont că de la 1 iulie începe vacanţa judecătorească.

Judecătorii de la tribunalul bistriţean au luat decizia ca pe perioada suspendării activităţii să fie judecate doar cauzele urgente, restul urmând să fie amânate.

‘În contextul modificărilor intempestive aduse proiectului de lege privind modificarea Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor, precum şi iminenta adoptare a acestora, în mod total netransparent şi cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului, fără luarea unor măsuri corelative concrete privind stabilirea volumului de activitate şi redimensionarea schemelor de personal, Adunarea Generala a judecătorilor Tribunalului Bistriţa-Năsăud a hotărât următoarele: s-a aprobat suspendarea activităţii începând cu data de 21 iunie 2023, precum şi măsurile propuse pe perioada suspendării, respectiv:

în perioada suspendării activităţii vor fi înregistrate şi repartizate toate dosarele primite la instanţă, precum şi actele depuse ulterior la dosare, urmând să se efectueze procedura prealabilă şi judecarea cauzei doar în dosarele cu caracter urgent stabilite pentru perioada vacanţei judecătoreşti’, se menţionează în comunicat.

Judecătorii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud spun că aceste măsuri vor fi rediscutate în funcţie de evoluţia ulterioară a proiectului legislativ.

Suspendarea activităţii începând cu data de 21 iunie a fost decisă şi la nivelul Judecătoriei Năsăud, iar cei de la Judecătoria Bistriţa spun că vor adopta ‘forma de protest a amânării judecării cauzelor’.

Singurii care nu vor protesta sunt cei de la Judecătoria Beclean, care, potrivit comunicatului postat pe site-ul acestei instanţe, au apreciat că ‘în prezent nu este utilă şi necesară adoptarea unei forme de protest raportat la iminenta adoptare a unei noi legi privind condiţiile de acordare a pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor’. AGERPRES (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Antonia Niţă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks