AcasăStiri generaleAlba: Justiţiabili programaţi peste aproape un an pentru primul termen de judecată...

Alba: Justiţiabili programaţi peste aproape un an pentru primul termen de judecată la Tribunal

Aproape un an au de aşteptat până la primul termen de judecată unii dintre justiţiabilii care se adresează Tribunalului Alba în materie civilă, ajungându-se ca dosare înregistrate în aprilie 2023 să fie programate abia pentru martie 2024, potrivit datelor de pe portalul instanţei analizate de AGERPRES.

Dacă la instanţele similare din aceeaşi circumscripţie, Hunedoara şi Sibiu, un astfel de dosar este soluţionat în trei-cinci luni de la înregistrare, la Tribunalul Alba, media este de şase-nouă luni, fiind însă situaţii în care, mai nou, oamenii au de aşteptat şi 11 luni până la primul termen de judecată.

Tot la Tribunalul Alba, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţei, sunt situaţii în care două dosare înregistrate în aceeaşi zi, pe acelaşi obiect, să aibă fixate ca prim termen de judecată date situate la câteva luni distanţă, în ani diferiţi, respectiv octombrie 2023 şi martie 2024.

De exemplu, un dosar înregistrat în 24 aprilie a primit ca termen de soluţionare în data de 7 martie 2024, iar un altul înregistrat tot în 24 aprilie să aibă fixat ca termen de judecată în data de 25 octombrie 2023.

Alte două dosare înregistrate în aceeaşi zi, 25 aprilie, au fost repartizate în 16 noiembrie 2023, respectiv 6 martie 2024.

La aceeaşi instanţă, alte dosare înregistrate în februarie sau martie 2023 au fost soluţionate în două luni sau în trei luni. De exemplu, un dosar înregistrat în 10 martie a primit termen de judecată, fiind deja soluţionat, în 6 iunie.

Cu mai puţin noroc a fost un petent cu un dosar înregistrat în 20 martie, căruia i s-a fixat termen de judecată în ianuarie 2024, spre deosebire de un alt justiţiabil care, deşi are dosarul înregistrat cu 8 zile mai târziu decât el, tot pe aceeaşi speţă, a primit termen în 27 iunie acest an.

În 2021, de exemplu, astfel de dosare erau soluţionate la Tribunalul Alba într-un termen mult mai scurt. De exemplu, un dosar înregistrat în august 2021 a fost finalizat în decembrie 2021.

Toate dosarele menţionate vizează recalcularea pensiei.

Practic, după ce s-au adresat fără succes Casei de Pensii Alba, oamenii doresc să li se recunoască, în baza Deciziei ICCJ nr.11/2015, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977 – 31 martie 2001 de 20 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa I de muncă şi de 25 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa a II-a de muncă.

Într-un răspuns solicitat de AGERPRES Biroului de Informare şi Relaţii Publice al instituţiei pe acest subiect, Tribunalul Alba a transmis că motivul pentru care pe rolul secţiei I Civilă există în momentul de faţă cauze având ca obiect litigii de muncă şi asigurări sociale, în care sunt cuprinse dosarele având ca obiect recalcularea pensiei, pentru care primul termen de judecată este stabilit la un interval mare de timp faţă de momentul înregistrării cererii este ‘rezultatul unui cumul de factori’.

Un prim factor ar fi că, potrivit reprezentanţilor Tribunalului Alba, ‘volumul mare de dosare care se înregistrează în cadrul secţiei I Civilă este foarte ridicat, iar la acest volum se adaugă stocul dosarelor deja existente pe completurile de judecată’.

Comparativ cu Tribunalul Sibiu şi Tribunalul Hunedoara, situaţia statistică privind numărul dosarelor de soluţionat privind litigiile de muncă şi asigurările sociale arată un număr substanţial mai mare la Tribunalul Alba.

De asemenea, se mai arată că situaţia posturilor de judecător şi asistenţi judiciari din cadrul secţiei I Civilă este ‘deficitară’ şi tot astfel a fost şi în perioada anterioară. Astfel, în prezent, din schema de judecători stabilită la 12 posturi, activează efectiv un număr de opt judecători. Alte trei posturi sunt vacante, iar unul e ocupat de un judecător delegat ca judecător de supraveghere a executării pedepselor şi a măsurilor privative de libertate la Penitenciarul Aiud.

‘Desele fluctuaţii de personal din cadrul secţiei din ultimii ani (datorate fie promovării judecătorilor la instanţa superioară, fie pensionării sau transferurilor judecătorilor la alte instanţe) au determinat în mai multe rânduri desfiinţarea unor completuri şi repartizarea cauzelor completurilor de judecători care au continuat să funcţioneze în cadrul secţiei, determinând astfel supraaglomerarea acestor completuri. De aici rezultă diferenţa între termenele acordate de unele completuri faţă de altele, cele nou înfiinţate având un stoc de dosare mai redus’, se susţine în răspunsul solicitat instanţei de AGERPRES.

Sursa citată menţionează, totodată, că aceeaşi judecători au de soluţionat şi alte tipuri de cauze de fond, la care se adaugă un număr semnificativ de cauze în apel faţă de dosarele civile pronunţate de judecătoriile din circumscripţie sau recursuri.

‘În concret, încărcătura pe judecător în cadrul secţiei I Civilă pentru anul 2022 a fost de peste 1.000 de dosare/judecător’, arată reprezentanţii Tribunalului Alba.

În ceea ce priveşte măsurile dispuse de conducerea Tribunalului Alba pentru ‘asigurarea unui echilibru între principiul soluţionării cu celeritate a cauzelor şi principiul asigurării unui proces echitabil justiţiabililor prin promovarea calităţii actului de justiţie, care implică alocare de timp inclusiv pentru studierea dosarelor şi motivarea hotărârilor, arătăm faptul că au fost dispuse mai multe măsuri, între care pentru anul 2023, primul termen de judecată se stabileşte cu respectarea Deciziei nr. 79/29.12.2022 a Preşedintelui Tribunalului Alba, prin care s-a statuat la art. 2 că, în stadiul procesual fond, materia asigurări sociale, ‘numărul maxim de dosare nou intrate pe complet într-o şedinţă este de 30 de dosare”.

De asemenea, se mai arată că ‘demersurile privind ocuparea tuturor posturilor vacante din cadrul Tribunalului Alba, finalitate care se va reflecta implicit asupra duratei de soluţionare a cauzelor, este o constantă la nivelul instanţei’. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks