AcasăStiri generaleSector 3: Încep înscrierile la învăţământul dual

Sector 3: Încep înscrierile la învăţământul dual

Primăria Sectorului 3 a anunţat, joi, că prima etapă a înscrierilor pentru clasele de învăţământ dual va începe pe 3 iulie urmând să se încheie pe 7 iulie.

Înscrierea se face pe baza unei fişe, care se completează şi se eliberează de secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis AGERPRES, în sistemul dual se pot înscrie absolvenţii de clasa a VIII-a cu situaţia şcolară încheiată (fără corigenţe), indiferent de localitatea de reşedinţă. Înscrierea nu este condiţionată de promovarea Evaluării Naţionale. Absolvenţii învăţământului obligatoriu care şi-au întrerupt studiile pot fi cuprinşi într-un program de învăţământ dual până la vârsta de 26 de ani.

În perioada 25 – 27 iulie este programată faza a II-a de înscrieri, iar pe 8 august – etapa a III-a de înscrieri, repartizări şi redistribuiri pe locurile libere şi rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere.

Elevii care aleg sistemul dual obţin la finalul celor trei ani de studiu şi practică (clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a) un certificat de competenţe pentru o calificare profesională de nivel 3, care este recunoscut la nivel european.

După examenul de certificare, elevii se pot angaja direct la operatorul economic care s-a ocupat de formarea profesională a acestora sau pot opta pentru un alt angajator. Absolvenţii de învăţământ dual îşi pot continua studiile la liceu, pentru obţinerea calificării de nivel 4 şi a diplomei de Bacalaureat, ceea ce le va permite fie accesarea învăţământului universitar, fie a învăţământului postliceal.

Tinerii care aleg sistemul dual pot beneficia de o bursă lunară de până la 900 de lei, premii de performanţă, decontarea transportului, cazării, de echipament de lucru şi protecţie, pregătire practică şi mentorat, prioritate la angajare.

Instituţiile de învăţământ din Sectorul 3 care au clase de învăţământ dual sunt: Colegiile tehnice ‘Mihai Bravu’, ‘Anghel Saligny’, Liceele tehnologice ‘Th. Pallady’, ‘Elie Radu’, ‘Dragomir Hurmuzescu’, Şcoala Gimnazială ‘Mexic’.

Programul a fost în anii trecuţi un real succes, în Sectorul 3 înscriindu-se mai mulţi elevi decât în toate celelalte sectoare ale Bucureştiului, au mai transmis reprezentanţii autorităţii locale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks