Peste 80 concurenţi din toată ţara vor transforma muntele Ceahlău într-o bază de pregătire a pompierilor, în cadrul concursului ‘Scări pe Toaca’ organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Concursul urmăreşte dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi deprinderilor motrice specifice acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă în zonele montante greu accesibile.
De asemenea, se urmăreşte formarea şi dezvoltarea capacităţii organismului de a susţine timp îndelungat eforturi fizice cu o intensitate de tip maximal şi supra-maximal, precum şi formarea culturii sportive şi dezvoltarea unui stil de viaţă sănătos.
ISU Neamţ doreşte popularizarea în rândul cetăţenilor a unor aspecte din activităţile desfăşurate de serviciile de urgenţă profesioniste.
‘La acest concurs pot participa cadre militare, soldaţi gradaţi profesionişti, elevi şi studenţi, bărbaţi şi/sau femei din IGSU şi unităţile subordonate. Competiţia se va desfăşura pe trei grupe de vârstă, indiferent de sexul concurentului, respectiv 18 – 30 ani, 31 – 40 ani şi peste 41 ani’, se arată într-un comunicat de presă remis vineri, AGERPRES, de ISU Neamţ.
În cadrul concursului vor fi organizate mai multe probe.
‘Cursa Panaghia’ constă în parcurgerea traseului Staţiunea Durău – Cabana Fântânele – Cuşma Dorobanţului – Stânca Panaghiei – Cabana Meteo şi are o lungime de aproximativ 7 kilometri, cu diferenţă de nivel de aproximativ 1.100 de metri.
Concurenţii participă echipaţi în echipament sportiv cu încălţăminte adecvată tip trail-running, rucsac pentru transportul echipamentului individual capacitate 60 – 80 litri, necesar parcurgerii celei de-a 2-a probe din concurs (costumul de protecţie pentru pompieri, bocanci unici, cască de protecţie pentru intervenţie la incendii cu vizor, mănuşi de protecţie pentru intervenţie).
‘Scări pe Toaca’ va consta într-o singură urcare pe scara care asigură accesul către vârful Toaca.
Scara este compusă din 519 trepte, cu o înclinaţie de aproximativ 70 grade, pe o diferenţă de altitudine de aproximativ 100 de metri.
Concurenţii participă echipaţi în costumul de protecţie pentru pompieri NOMEX, bocanci unici, cască de protecţie pentru intervenţie la incendii cu vizor, mănuşi de protecţie pentru intervenţie, aparat de respirat cu aer comprimat şi butelie de aer goală.
Probele vor avea loc în zilele de 27 iunie şi 28 iunie.