Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat, vineri, la aniversarea comunei Şelimbăr, apreciind că aici găsim un tezaur multicultural unic de tradiţii, obiceiuri şi valori care inspiră perpetuu pentru dezvoltare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis vineri AGERPRES, ministrul Turcan a subliniat diversitatea culturală şi istoria seculară a comunităţii din Şelimbăr, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a localităţii.
‘Mă mândresc, o spun cu sinceritate, atât în calitatea de Ministru al Culturii, cât şi în cea de locuitor al Sibiului, cu faptul că pot admira aici un adevărat mozaic cultural, un loc în care diversitatea, munca, dăruirea şi credinţa s-au contopit pentru a forma o comunitate puternică şi vibrantă, ancorată în istoria, a cărei primă valoare o reprezintă locuitorii ajunşi astăzi la nu mai puţin de 20 de mii. Orice comunitate puternică are în forul său identitar oameni cu origini, tradiţii, culturi şi experienţe diverse, care interacţionează in timp şi devin un model de armonie, valorizând toate diferenţele dintre ei. În Şelimbăr găsim un tezaur multicultural unic de tradiţii, obiceiuri şi valori care inspiră perpetuu pentru dezvoltare. Trecutul şi calităţile comunei fac ca acest loc să fie acasă pentru toţi românii şi, am convingerea, va fi un catalizator pentru românii din diaspora’, a declarat Raluca Turcan.
Cu această ocazie, rectorul Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, prof. dr. Sorin Radu, a fost numit cetăţean de onoare al comunei Şelimbăr, în semn de recunoaştere pentru personalitatea sa academică de înaltă ţinută şi pentru prietenia legată de localitate.
‘Acest titlu poate sprijini comunitatea şelimbăreană care ar putea fructifica viziunea şi expertiza Rectorului Sorin Radu în participarea la adoptarea deciziilor. Prin evenimentele care au loc astăzi, avem ocazia de a reflecta asupra istoriei şi a moştenirilor comunei şi de a le împărtăşi generaţiilor viitoare’, a mai spus ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Potrivit Ministerului Culturii, prima atestare documentară a localităţii Şelimbăr este reprezentată de o scrisoare din 16 mai 1323, vineri împlinindu-se 700 de ani de când numele Schellenberg, în limba germană, ‘Dealul Clopotelor’, apare scris într-un document păstrat până în zilele noastre.
În scrisoarea din 1323, scrisă în Cisnădie, se vorbeşte despre comitele Nicolae, fiul comitelui Conrad de Tălmaciu, care primeşte din partea socrilor jumătate din moara din Cristian şi şapte iugăre de viţă de vie. Martori ai acestei înţelegeri sunt, printre alţii, şi două persoane de încredere, Henczon şi Henning, care locuiau în Schellenberg,
După 700 de ani, Şelimbărul este a treia putere economică din judeţ, cu o cifră de afaceri a societăţilor care depăşeşte astăzi 830 milioane euro.