Filarmonica de stat Oradea susţine marţi şi joi două concerte pentru cei 12 tineri talentaţi români, selectaţi în cadrul proiectului cultural orădean ‘Fil Nouveau | Feel Young’, menit să le ofere şansa de a concerta în calitate de solişti cu orchestra simfonică.
‘Am decis să organizăm două concerte, Au fost tineri mulţi şi foarte buni din toată ţara care s-au înscris în acest proiect. După selecţia realizată în urma audiţiilor online, am hotărât să ţinem două concerte pentru ei, unul marţi, cu şase tineri instrumentişti şi altul joi, cu alţi şase,’ a declarat, marţi, pentru AGERPRES, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus.
Tinerii artişti vor avea ocazia să concerteze alături de Orchestra Filarmonicii Oradea şi să se afirme în calitate de solişti în faţa publicului orădean, în cadrul stagiunii estivale 2022-2023.
Concertul de marţi, 27 iunie, de la ora 19,00, din cadrul proiectului, aduce pe scenă tineri artişti în plină ascensiune: Sofia Butaru, la vioară, Ana Carina Niculaş, la flaut, şi pianiştii: Petre David Costin, Maya Alberta Kallo, Sonia Maria Crăciun şi Marius-Aram Niţă. Alături de tinerii instrumentişti menţionaţi şi de orchestra Filarmonicii, se va afla dirijorul Adrian Morar.
Programul va fi unul diversificat şi plin de culoare: ‘Dans spaniol’, din creaţia lui Manuel de Falla, ‘Fantezie briliantă pe teme din opera ‘Carmen’, de Francois Borne, ‘Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 op. 15, partea I’ de Ludwig van Beethoven, ‘Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, op. 25 în sol minor, partea a III-a’, de Felix Mendelssohn, ‘Concertul pe teme arăbeşti pentru pian şi orchestră, partea I’, de Fikret Amirov şi Elmira Nazirova, iar în final, ‘Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, op. 23, partea I’, de Piotr Ilici Ceaikovski.
Concertul de joi, dirijat de acelaşi Adrian Morar, va aduce în faţa publicului orădean tinerii solişti: Ion Lianu Popa – clarinet, Ilinca Forna – violă, Filip Cuşmir – vioară, Ioana Tomescu – clarinet şi pianiştii Maria Pîrvulescu şi Paul Florescu.
Reprezentanţii Filarmonicii au postat, pe Facebook, o scurtă prezentare a violonistului Filip Cuşmir, care a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, însă instrumentul său de suflet, vioara, l-a descoperit cu un an mai târziu.
În anul 2012 a fost admis la Colegiul de Muzică ‘Sigismund Toduţă’ din Cluj-Napoca, unde este şi astăzi elev, la clasa prof. dr. Diana Blaga.
Anul acesta a fost acceptat pentru a urma Cursul Universitar Pregătitor la vioară din cadrul Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului de la Viena, la clasa Mag. art. Anna Gutowska. Filip Cuşmir a avut ocazia să se afle de două ori în postura de solist pe scena Filarmonicii de Stat ‘Transilvania’ din Cluj-Napoca, iar în calitate de artist instrumentist a concertat alături de Orchestra Română de Tineret, fiind acceptat şi în programul ‘Concertgebouw Young 2023’. Violonistul participă frecvent la masterclass-uri susţinute de violonişti remarcabili, precum Remus Azoiţei, Gabriel Croitoru, Vlad Stănculeasa, Kirill Maximov şi alţii.
Filip Cuşmir a fost laureat al unor concursuri naţionale de vioară, dar şi al Competiţiei Internaţionale ‘Young Musicians’ de la Citta di Massa, Italia, unde a obţinut Premiul al II-lea în anul 2021.